Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Mit szólna ehhez a diktátor?
2012. október 03.

Első hallásra egy éjszaka a kommunizmus egyik bunkerében nem épp a legcsábítóbb ajánlat. Albánia azonban végre gondolt egy merészet, és megtette, amit már rég meg kellett volna.

Az ország rögös múltjának kijózanító relikviáit ugyanis turista látványossággá alakítják át évtizedekkel azután, hogy Enver Hodzsa diktátor ideje alatt megépültek.

Új életet lehelnek tehát a szürke dómokba, mely több százezer számban csúfítják el a látképet Albániában. Eredeti céljuk az volt, hogy védelmet nyújtsanak az invázió ellen, most azonban a helyi turisztikai hatóságok is rájöttek: a hosteltől kezdve a kulturális helyszínig mindenféle létesítményt ki lehet belőlük hozni.

Az egyik északi területen, 70 km-re a fővárostól elhelyezkedő építményt például hátizsákos turisták számára alakították át egy német és albán építészeti hallgatók által létrehozott projekt részeként.

A Bed & Bunker hivatalosan múlt héten indult annak reményében, hogy meg tudják fordítani az épületek korábbi negatív hatásait, és lendületbe hozzák a turisztikailag súlyos hátrányban lévő gazdaságot.

A kommunizmus alatt gomba módra szaporodó albán bunkerek úgy is néznek ki, mint egy gomba. Még most is meghatározó elemei a tájnak a hegyek és a tenger között, ráadásul sokszor elrondítják az amúgy vonzó kilátást. A megmentésükről szóló vita mostanában került ismét előtérbe.

Az idei velencei biennálén jelent meg a Betongombák című könyv, mely arra tesz kísérletet, hogy bemutassa: miként lehetne átalakítani őket. Elian Stafe, az egyik szerző elmondta: a lehetőség óriási, különösen a turizmus számára.

forrás: VJM.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Albánia