Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Bányásszá avatják a turistát a sóbányában
2012. augusztus 29.

Új programot kínál a turistáknak a wieliczkai sóbánya: a látogatókat bányásszá avatják, és megismertetik velük a bányász szakma rejtelmeit.

A bányászati útvonal egy teljesen új, innovatív útvonal a Wieliczkai sóbánya kínálatában. A célközönség közé tartoznak mindazok, akik szeretik a szokatlan megoldásokat, és szeretnének betekintést nyerni a bánya életének kulisszái mögé. Az útvonal azok számára is újdonsággal szolgál, akik már voltak a népszerű turistaútvonalon - tájékoztatott a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet.

A bányászati útvonalon minden látogató kezdő bányásszá (Sleper) válik, aki a főbányász (rendhagyó idegenvezető) felügyelete alatt gyűjt tapasztalatot, aki a helyett, hogy a hely történetéről mesélne, a bányász szakma rejtelmeibe avat be minket. Az útvonal a bánya egy teljesen más területén vezet, mint amit a turista útvonalnál megszoktunk.

A túra a város központjában elhelyezkedő Regis aknánál kezdődik, és földalatti kamrákon vezet keresztül, melyek eddig nem voltak látogathatóak.

A látogatók az indulás előtt megfelelő ruházatot kapnak, sisakot és bányászati eszközöket. Mindenki részt vesz egy rövid oktatáson, ahol megtudhatjuk a legfontosabb biztonsági és viselkedési szabályokat, amire szükségünk lehet a föld alatt. Továbbá mindenkire kiosztanak egy feladatot. Mérő, záró, bűnbánó, szellőztető, geológus és az utazásért felelős bányász alkotják azt a csoportot, akik 3 óra alatt a főbányász felügyelete mellett érnek el a különböző kamrákhoz, folyosókhoz, aknákhoz hosszanti és keresztirányban, ahol a kezdő bányászok különböző feladatokkal és nem várt látnivalókkal találják szembe magukat, miközben érdekes történeteket hallhatnak. A lobogó tűz után még parázsló tűz látványa, a metán szintjének mérése még nem minden. Egy különleges vibrációs eszköz segítségével megtapasztalhatjuk, milyen, amikor a bányában remeg a föld, illetve ha már bányászok vagyunk, sót is áshatunk. Minden érzékszervet megmozgató sötétség és pihentető csend, melyben csak a föld lélegzetét halljuk, tökéletes kiegészítői a látogatói élménynek. A földalatti klíma pozitív energiával tölt fel minket.

Az útvonal egyénileg és csoportosan is látogatható.

Egyéni turistáknak LENGYEL és ANGOL nyelven indulnak csoportok konkrét időpontokban. LENGYEL: 9.30, 11.30, 13.30, 15:30, 17:30 ANGOL: 10.00, 12.00, 14.00, 16:00, 18:00

Szervezett csoportoknak lehetőségük van időpontfoglalásra és nyelvválasztásra, melyen szeretnék az útvonalat megtekinteni. A választott nyelvtől függetlenül a csoportok a következő időpontokban indulnak: 10.30, 11.00, 12.30, 13:00, 14:30, 15:00, 16:30, 17:00

Az útvonal 12 éves kortól, jó egészségi és megfelelő fizikai állapotban látogatható. Az útvonal sajátossága miatt legalább 15 perccel az indulás előtt jelentkezni kell.

Nyitva tartás:

Április 1- Október 31. 03.90-18.00 November 2 - Március 31. 10.00-15.00

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Wieliczka
Lengyelország