Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Csillaghullás hétvégén: a holdsarló sem zavar be
2012. augusztus 10.

Szombatról vasárnapra virradó éjjel következik be a Perseida meteorraj maximuma, de a környező éjszakákon is sok hullócsillagot láthatunk - írja a Magyar Csillagászati Egyesület híportálja.

2012-ben kedvező körülmények között, hétvégi időpontban és sötét égen láthatjuk az év legizgalmasabb csillagászati eseményét, a Persieda meteorraj maximumát. A hajnalban felkelő holdsarló nem fogja zavarni a megfigyelést, ám különös hangulatot kölcsönöz majd a meteorok megfigyeléséhez.

A Perseidák első megfigyelése Kr.u. 36-ban történt Kínában, vagyis egy régóta létező meteorrajról van szó. A meteorokat létrehozó porszemek a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle-üstökösből származnak, melyet szintén láttak az ókori Kínából Kr.e. 68-ban. A számítások szerint az üstökös már ezt megelőzően is keresztezhette a földpályát, így akár sok ezer éves is lehet az áramlat, csak feljegyzések nem maradtak róla. Az üstökös pályája mentén szétszórt por mára egy igen széles lepellé terebélyesedett, így már július második felében is láthatunk Perseida meteorokat, természetesen ekkor még kis számban. A porfelhő legsűrűbb részén augusztus 11-12-e környékén haladunk át, de már a környező éjszakákon is igen kellemes meteortevékenységet láthatunk.

Persze a tökéletes látványhoz el kell hagyni a városi fényáradatot, körpanorámás, gyéren lakott helyet keressünk. Ne a fejünk fölött függőlegesen keressük a villanásokat, hanem a zenit és a horizont közt, félúton.

Beutaztatók számára: ha nincs még a csoportjuknak szombatról-vasárnapra virradó éjjelen porgramjuk, adják el ezt egy kis kitelepülő cateringgel megfűszerezve.

(forrás: Magyar Csillagászati Egyesület )

forrás: www.turizmuspanorama.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország