Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Hajóroncs turizmus Hollandiában
2012. augusztus 01.

A Holland Utazási Irodák Szövetsége ösztönzésére több búvár iskola és szervező iroda holland és külföldi oktatók, hajók és segítők bevonásával hajótörténeti merüléseket hirdet lelkes kalandot kereső pénzes turistáknak Texel-sziget környékén.

Itt, Hollandia északi részén az Északi-tenger tele van értékes régiségekkel, korabeli hadi felszerelésekkel elsüllyedt hajókkal. Texel kikötői tulajdonképpen Amszterdam és Horn nagyvárosok "házi" kikötői voltak, ide érkeztek a kereskedelmi flották drága fűszerekkel és egyéb nyersanyagokkal megrakott hajói, melyek egy része ma is itt található a hullámsírban.

A hajótörténeti merülésekkel főként az eddig a Vörös-tenger állatvilágban gyönyörködő, kalandkedvelő búvárokat szeretnék magukhoz csábítani a holland utazási irodások. A búvárprogramot most egy közelmúltban megjelent könyv is segíti, a Texel Maritim 100 című hajótörténeti kötet több mint 100 hajóroncsot ír le, és adja meg a merüléshez szükséges koordinátákat.

Habár a tengerfenéken pihenő kincsek a holland állam tulajdonát képezik és a hajókon talált értékeket azonnal jegyzőkönyvezik, az őket megtaláló és felszínre hozó búvárok jutalma sem marad el. Mikor ezek a tárgyak később múzeumba kerülnek, a fontos adataik mellett megtalálójuk nevét is feltüntetik majd.

A búvárturisták körében az egyik legnépszerűbb hajóroncs a svéd Princessan Sophia Albertina 48 méteres hadihajó, amely 1781-ben, harc közben süllyedt el, ennek szinte minden ágyúját és a teljes lőszer készletet felszínre hozták a lelkes turisták.

Folyik az 1640 táján elsüllyedt (35-40 méteren fekvő) holland kereskedelmi hajó, a De Rob kutatása, a 19. század végén elsüllyedt (35 méter) De Bollen 1, az 1593 karácsonyán tengerfenékre került Scheurrak gabona szállító valamint a második világháború előtt a T-61 jelű németek által épített, de holland zászló alatt harcoló, torpedó találatot kapott hajó kutatása is.

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Hollandia