Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Vége a holland drogturizmusnak?
2012. április 18.

Május 1-jétől egyes holland tartományokban már csak bejelentett lakosoknak adhatnak el kannabisz kábítószert - erősítették meg hétfőn holland, illetve német források.

Májustól Zeeland, Észak-Brabant és Limburg tartományok szigorítanak az eddigi - Európában páratlanul liberális - drogárusítási szabályokon, 2013-tól pedig egész Hollandiában az lesz az általános szabály, hogy csak az országban letelepedett vevőket szolgálják ki. A németországi Viersen rendőrsége hétfőn közölte: arra számít, hogy a következő két hétben hatalmas bevásárlóturizmus indul meg, ezért fokozni kívánják a határforgalom ellenőrzését.

A legfeljebb ötgrammnyi kannabisz-származékot árusítható holland kávéházak mindig óriási nemzetközi forgalmat bonyolítottak, ami főként a német határ mentén fekvő településeken okoztak a lakosság számára már-már elviselhetetlen terheket. Ennek kiküszöbölésére vezetik be, hogy a jövőben csak bejelentett lakcímmel rendelkezőket szolgálnak ki, nekik is előbb regisztrálniuk kell magukat a kávéházakban. A rendelkezésnek örülnek Hollandia EU-s partnerei is, a zéró toleranciát hirdető tagországok szemében ugyanis szálka volt a liberális holland drogpolitika.

A holland főváros vezetése nemrégiben mentett meg 44 amszterdami coffeeshopot a bezárástól, ami a jelenleg működő kávézók 20 százaléka. A füstölgőhelyeknek most januárban kellett volna bezárniuk a korábbi kormány által hozott szabályozás szerint, amely kimondja, hogy az iskolák 250 méteres körzetében nem működhet marihuánát árusító vendéglátóhely. A bezárással fenyegetett helyek most egy év haladékot kaptak, 2013 januárjáig még nyitva tarthatnak. A szabályozás várhatóan hamarosan a jelenleginél is szigorúbb lesz. Az iskoláktól legalább 350 méteres távolságra engedélyezné a kávézók működését az új, konzervatív holland kormány. Az új előírások az Amszterdamban működő összesen 223 füvet árusító kávézó felét érintené. A város igyekszik elérni, hogy kivételt kaphasson a szigorítás alól, hiszen a holland fővárosba látogató turisták közel negyede felkeres coffeeshopot amszterdami tartózkodása során.

A holland filozófia hátterében az a megfontolás áll, hogy ha az úgynevezett szoft, tehát enyhébb kábítószerek használatát nem büntetik, sőt lehetővé teszik legális beszerzésüket, akkor a szerek élvezői egyáltalán nem vagy sokkal kisebb mértékben jutnak el az ártalmasabb kemény drogokhoz.

(forrás: MNO/TurizmusOnline)

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Hollandia