Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kalciumtól izzik a medúza
2001. július 17.

Van néhány különleges medúza, amely bizonyos körülmények között képesvilágítani. Ilyen az Aequoria victoria is. Ez a kocsonyaszerű állat, ha testébena cölenterazin nevű kis molekula kálcium jelenlétében hozzákötődik egy másikfehérjéhez, valósággal "felizzik", fényleni kezd.

A kutatók már régen megirigyelték a medúza ezen tulajdonságát, különösenazért, mert a kálcium sok anyagcserefolyamatban meghatározó szerepet játszik,és a jelenlétét vagy a hiányát könnyen észlelhetnék, ha a sejtek a kálciummennyiségét fényességükkel jeleznék. Elsősorban a magas vérnyomás és aszívbetegségek kórismézését és kezelését forradalmasíthatná a medúzátólellesett tudomány.

Sajnos, a cölenterazin előállítása csöppet sem egyszerű, s eddig csakkis hatékonyságú, hosszú és drága eljárással tudtak valamennyit előállítanibelőle. A fő problémát a benzol- és a pirazingyűrű összekapcsolásajelentette. Most azonban, úgy tűnik, a londoni King College kutatójának,Keith Jonesnak végre sikerült egy gyors és hatékony módszert kidolgoznia. Afelfedezés lényege a megfelelő katalizátor kiválasztásában rejlik: palládiumjelenlétében három hét alatt elő lehet állítani a cölenterazint.

A kutatók szabadalmi jogot kértek az eljárásra, de ez remélhetőleg nem hátráltatjaaz orvosi célú kutatások megkezdését.

(New Scientist)

Forrás: É.T.