Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Megtalálták Sába királynőjének aranybányáját?
2012. február 29.

Ha igazak a feltételezések, egy véletlen régészeti felfedezés jóvoltából megtudhatjuk, honnan származott Sába királynőjének legendás gazdagsága.

A British Museum egykori kurátora, dr. Louise Schofield régész a közelmúltban úgy döntött, felfedezi Etiópiában Tigray térségét. Amit ott talált, minden elképzelését felülmúlta.

Útja során eljutott egy régen felhagyott bányába, amelyet meglehetősen különösnek talált. A bányában észrevett egy hat méter magas kő sztélét, amelyre a nap és a holdsarló alakját vésték: ezek Sába királynő birodalmának jelei.

Dr. Schofield alaposan megvizsgálta a követ, és talált egy sábai nyelvű feliratot. Ezek alapján a kutató úgy gondolja, hogy ez volt az a bánya, amely Sába királynőjének mérhetetlen gazdagságát adta évezredekkel ezelőtt.

A Bibliában, a Koránban és az etiópok szent könyvében, a Kebra Nagastban egyaránt meg van írva, hogy háromezer évvel ezelőtt Sába királynője megérkezett Jeruzsálembe, és Salamon királyt rengeteg arannyal és főszerek tömkelegével halmozta el.

Ugyancsak a legendás királynő volt az, aki találós kérdésekkel tette próbára az uralkodó bölcsességét. A legenda szerint később a király és a királynő szerelembe estek, és fiuk született: Menelik, Abesszínia későbbi királya.

Az Observer híre szerint a királynőt "lenyűgözte Salamon bölcsessége és a birodalmának fénye. Amikor a királyi udvarból távozott, 120 talentum, vagyis 4 és fél tonna aranyat adott a királynak."

A Tourism Review értesülései szerint hamarosan elkezdődik a bánya régészeti feltárása Dr. Schofield irányítása alatt, a közelben egy templom romjait és egy csatamezőt is felfedeztek. A környékbeliek már régóta keresgéltek aranyat egy közeli folyóban, de arról nem volt tudomásuk, hogy egy kincsesbánya közvetlen közelében élnek.

A felfedezéstől azt remélik Etiópiában, hogy nőni fog a turisták érdeklődése a terület iránt. Ugyanakkor a közelmúlt eseményei azt mutatják, hogy a közbiztonság javítása terén még sokat kell tennie az országnak.

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Etiópia