Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Világűriroda nyílik Gyöngyösön
2012. február 02.

Az ENSZ Világűrbizottságának végrehajtó testülete az ENSZ Világűriroda (UNOOSA) a Károly Róbert Főiskolával közösen regionális hivatalt (Regional Support Office, RSO) létesít és üzemeltet februártól Gyöngyösön.

A hivatal létesítését az ENSZ Közgyűlés felhívására Magyarország Kormánya ajánlotta fel. A regionális hivatal annak a 12 központnak az egyike lesz a világon, mely az un. UN-SPIDER (katasztrófa és vészhelyzet-elhárító) program megvalósításában vesz részt. A regionális hivatal feladata, hogy segítse, támogassa a természeti és ipari katasztrófák megelőzését illetve a bekövetkezett katasztrófák elhárítási tevékenységeit, az emberi élet és az anyagi javak mentését, valamint a katasztrófák hatásainak felmérését.

A hivatal az ENSZ égisze alatt távérzékelési eszközökkel és módszerekkel támogatja valamennyi tagállam (különösen a fejlődő országok) katasztrófavédelmi tevékenységét (hurrikánok, árvizek, erdőtüzek, tengeri balesetek, földrengések, nukleáris balesetek, stb.).
A létrejövő hivatal részt vesz többek között NASA felvételek feldolgozásában is.

A regionális hivatal létesítését is magába foglaló okirat aláírására Bécsben (ENSZ központ, Világűrbizottság) kerül sor 2012. február 7.-én 13.00 órakor.

Mit is csinál egy ilyen hivatal?

Közvetlenül az ENSZ-nek dolgozik. Műholdas felvételeket elemez, alacsony repülési felvételeket készít és dolgoz fel ún. hiperspektrális technikával, melyet nemcsak a UN-SPIDER hálózat, de az ENSZ valamennyi tagállama hasznosít.

A hivatalnak közvetlen hozzáférése van a NASA műholdas felvételekhez és részt vesz olyan programokban, melyek a katasztrófák és vészhelyzetek felderítését szolgálja.

Az RSO egység (hivatalos megnevezés) bárhol bevethető a világban katasztrófa esetén az ENSZ égisze alatt.

A Hivatal speciális feladata a hiperspektrális műholdas felvételek kalibrációja, mely a szorgos mindennapok egyik fontos eleme (ez ma a távérzékelésben a legszűkebb keresztmetszet).

Miért éppen a Károly Róbert Főiskola? Mert az intézmény bizonyította, hogy egyedülálló tudással bír a környezeti állapotfelmérése terén (Mexikói-öböl, kolontári vörösiszap katasztrófa, klímakutatás a sarkvidéken, stb.).

Mi található a Hivatalban?

A mindennapi felszereléseken és eszközökön túl:
Aisa Eagle II típusú hiperspektrális képalkotó szenzor
fedélzeti számítógép
nagy pontosságú GPS/INS rendszer
ASD FieldSpec spektrofotométer
totálmérő állomás, GPS bázisállomás
speciális műholdkép-feldolgozók

A Hivatalban jelenleg 7 fő dolgozik.

Elsősorban a környezetben végbement változások mérésével és térképezésével foglalkozó hivatal része a Főiskola oktatási egységének, azaz a nálunk tanuló hallgatók részesei lehetnek az itt folyó munkáknak. Missziókban vehet részt, műholdas felvételekkel dolgozhat, és ami a legfontosabb: bekapcsolódhatnak az ENSZ világába. A hivatal kifejezett célja, hogy a hallgatókat olyan specialistákká képezze, akik az ENSZ-ben is megállják a helyüket és segítse az ilyen irányú elhelyezkedésüket.
A központ további lényeges feladata az ENSZ szakembereinek továbbképzése a távérzékelés területén.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Gyöngyös
Magyarország