Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Szüretelik a banánt a Nyíregyházi Állatparkban
2012. január 12.

A látogatók jelenlétében kezdődött el a banánerdő szüretelése a Nyíregyházi Állatparkban.

A Zöld Piramisban található Ázsia házban a közel háromezer négyzetméteren termesztett banánok a napokban értek be. A mintegy 1,5 méteres, mézédes fürtöket az itt lakó vastagbőrűeknek és emberszabásúaknak kínálják a gondozók - mondta Révészné Petró Zsuzsa szóvivő szerdán az MTI-nek.

A gyümölcsöt az orángutánok, míg a hatalmas, 70-80 centiméter széles leveleket az ázsiai elefántok kapják meg. Egy fürtön körülbelül 150 darab banán található.

Világszerte több mint 1600 banánféle ismert, amelyek elsősorban szín és cukortartalom alapján különböznek. Nagy részük úgynevezett zöldségbanán, nyersen nem fogyasztják, főzelékeket készítenek belőle. A Nyíregyházi Állatparkban a lágy szárú növényből több fajta növekszik. A legnagyobbak a csendes-óceániak - pálmaszerű törzsük magassága meghaladhatja a 16 métert -, de gyümölcsöt termő-, főzelék-, textil-, dísz- és télálló banán is található.

A Délkelet-Ázsiából származó banánt nem hiába nevezte el Carl von Linné svéd természettudós és botanikus Musa paradisiaca-nak - azaz paradicsomi növénynek - , hiszen annak minden része hasznosítható. Fogyasztható termése mellett levelét kunyhók fedésére használják, rostjaiból pedig szövet készül.

forrás: MTI