Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Törökország eddigi legnagyobb mozaikját fedezhették fel
2011. október 27.

Törökország eddigi legnagyobb, 850 négyzetméteren elterülő mozaikját fedezhették fel egy szálloda építési munkálatai közben az ország déli részében lévő Hatay tartományban.

A mozaikkal együtt más értékes leletek, egy antik üvegműves műhelye, hellenisztikus korból származó falmaradványok és egy háromezer négyzetméteres márványpadlózat is felszínre került a fúrómunkálatok során. Az antik műkincsek mind helyet kapnak a két év múlva elkészülő hotel 17 ezer négyzetméteres alagsorába tervezett múzeumi szárnyban.

"A föld alatt rejtőzködő antik műtárgyak felfedezése, kiásása és bemutatása rendkívül nagy jelentőségű a város kulturális örökségének ápolása szempontjából" - hangsúlyozta Lütfü Savas, a tartományi székhely, Antakya polgármestere.

A Hürriyet Daily News (http://www.hurriyetdailynews.com) török lap online kiadása szerint a szálloda építési munkálatai jelenleg is folynak a Hatayi Múzeum munkatársainak szigorú felügyelete mellett. "Igyekszünk nélkülözni a gépeket, hogy ne okozzunk kárt a helyszínen lévő antik leletekben" - mondta a kivitelezésért felelős üzletember. Mint hozzátette, az érintett területeken kizárólag emberi erőre támaszkodnak. "A célunk, hogy 2013 áprilisára elkészüljünk a szállodával és a múzeummal is. Jelenleg kilencven ember dolgozik a nagyjából 60 millió dollár költségű beruházáson" - közölte.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Törökország