Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Esőisten 60 tonnás szobrát tárták fel Mexikóban
2011. július 13.

Tlalok, az azték esőisten hatalmas szobrát tárták fel Mexikóban, Morelos-szövetségi államban. A VIII. századból származó, egyetlen kőtömbből kifaragott 60 tonnás szobor egy bevásárlóközpont építésekor került elő. A Mexikói Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) szakemberei szerint az aztékok az arccal a Popocatépetl-hegycsúcs felé felállított szobor előtt fohászkodtak az esőért.

Tlalok az azték mitológiában az eső, a mennydörgés és a jó termés istene, minden ehető növény ura. Kultusza az Kr. e. II. századtól terjedt el, és fokozatosan kiszorította Ketzalkóatl archaikusabb kultuszát. Az azték felfogás szerint jóságos isten, de árvízzel, aszállyal, jégesővel, faggyal és villámcsapással kárt is tud okozni. Hegytetők vagy a Mexikói-öböl felett lévő felhőkben lakozik a palotájában. A palota belső udvarának négy sarkában egy-egy óriási amfora áll, ezekben van a termékenyítő eső, az aszály, a növényeket sújtó betegségek és a pusztító záporok.

Tlalok sújtotta az embereket reumával és vízkórral. Ezért a reumások, vízkórosok, a villámcsapás miatt elhunytak, valamint a vízbe fulladt emberek Tlalok égi palotájába kerültek, ahol nagy bőségben állt rendelkezésükre víz, étel és virág.

forrás: index.hu/

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Mexikó