Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Európa top 5 legöregebb városa
2011. május 24.

Sok olyan európai város van, melynek történelme évezredekre nyúlik vissza az időben. De vajon melyikük állíthatja magáról joggal, hogy a legöregebb? Erre kívánt választ adni a Tourism-Review, amely a legöregebb öt, folyamatosan lakott európai várost mutatja be írásában.


Athén (Görögország)
Krisztus előtt 4000-5000 óta lakott.

A klasszikus görög és a nyugati civilizáció szülőhelye Athén, ahol a látnivalók, épületek mind a város múltjára emlékeztetik a látogatót. Emberek már lakhattak a területen időszámításunk előtt a 11-17. században, de az írásos történelem Krisztus előtt 1400-ig nyúl vissza. A város egyik legnevezetesebb látnivalója az idén meghosszabbított nyitva tartással működő Akropolisz. De kedveltek a turisták körében az athéni romok, a királyi palota és a Szintagma tér.


Argosz (Görögország)
Krisztus előtt 5000 óta lakott.

Az elmúlt 7000 évben a város folyamatosan lakott volt, amely kétségtelenül Görögország és a világ egyik legöregebb városává teszik. Írásos történelme a krisztus előtti évezred második felétől kezdődik. A jó termőföldnek köszönhetően a város lakói mindig, ahogy jelenleg is, földműveléssel foglalkoztak. A turisták Argoszban az ősi emlékek után kutatnak, legjellegzetesebb látnivalója a városnak Hera temploma, a Heraion.



Plovdiv (Bulgária)
Krisztus előtt 3000-4000 óta lakott

A letelepedés első bizonyítékai egészen időszámításunk előtt 6000-ig nyúlnak vissza. Mára Plovdov Bulgária második legnagyobb városa lett. Az Ottomán birodalom egykori uralkodásának nyomait őrzi a város, amelynek sok építészeti gyöngyszemet is köszönhet, például a központjában található mecsetet. A vendégek kedvence a régi városközpontban 1970-ben feltárt római amfiteátrum is.



Chania (Kréta, Görögország)
Krisztus előtt 1400 óta lakják

Hangulatos stílusa miatt a Kréta partjainál fekvő Chania igen kedvelt a vendégek körében. Hosszan elnyúló tengerparti strandokat, szép üzleteket, éttermeket is találhatnak az ide érkezők. Nem csoda, hisz a turizmus a város fő bevételi forrása. Az öreg településen jól látható történelme, érezni a török és velencei hatásokat. A látogatók sikátorok útvesztőjében barangolhat, különböző korszakokból csodálhat meg házakat és élvezheti a kikötő látványát.



Larnaca (Ciprus)
Krisztus előtt 1400 óta laknak itt.

Larnaca Ciprus legöregebb városa, az itteni élet jelei 6000 évre visszanyúlva találhatók meg, A tengerparti város népszerű a nyaralók körében, legjellegzetesebb látnivalója a Kition romjai, ami még a Krisztus előtt a 13. századból maradt meg. Szintén népszerű a turisták körében a küklopsz falak maradványai és a régi vízvezeték, a Kamares a városon kívül.

forrás: www.turizmusonline.hu