Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Bolyongás - Françoise Gilot alkotásai az XO Galériában
2001. június 13.

"Nem azért kezdek el egy új képet, hogy újra ellenőrizzem azt, amit már tudok, hanem épp ellenkezőleg: az ismeretlennel igyekszem egyenlő értékűvé válni" - fogalmazza meg a festészetről vallva Françoise Gilot.
A kortárs francia festészet kiemelkedő alkotónője többek között a magyar születésű, de nagyobbrészt Párizsban tevékenykedő Rozsda Endre segítségével indult el pályáján, de művészete Picasso hatásainak szintén sokat köszönhetett, akihez egyébként élettársi kapcsolat is fűzte.
Gilot festészete kezdetben a forma és a színek élénk játékából indul ki - lényegében egyfajta absztrakt, dekoratív kubizmust valósítva meg ezzel; majd fokozatos letisztulás eredményeként a képek színvilága sötétebb tónusokba - leginkább a szürke árnyalataiba - fordul, a formavilág ugyanakkor kifinomultabbá válik, idővel mind jellemzőbbé válnak az emberi alakok is. A képek izzó feszültségét ekkor már a formák önálló dinamizmusán túl az ember és absztrakt terének konfliktusai adják. E festmények bizonyos értelemben véve olyanok, mintha formákban próbálnánk elgondolni, terekké próbálnánk leképezni elvont fogalmainkat: az alkotó olyan képekben való gondolkodást valósít meg, amelyben a fogalmak közti kapcsolatok bonyolult terekben, összetett formákban, képi szerkezetekben jelennek meg. A Gilot által felvetett fogalmak pedig létünk olyan rejtélyes, titokzatos alapélményeire utalnak vissza, mint amilyen például a mítosz vagy éppen az utazás.
Françoise Gilot művészete maga is bolyongás: egy csapongó vizuális utazás az emberi érzelmek és benyomások gazdag, ezerárnyalatú világmindenségében.
A Françoise Gilot alkotásaiból megrendezett kiállítás éppúgy július 14-éig látogatható, mint testvérkiállítása, az XO Galériától nem messze található Várfok Galériában bemutatott Rozsda Endre-tárlat.

XO Galéria
Budapest, I. kerület
Várfok utca 11.

nyitva tartás:
vasárnap és hétfő kivételével naponta 11 és 18 óra között

- cp -