Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Börtönbe a turistákkal
2011. február 25.

Morbidnak hangzik, de a turisták egy része örömmel látogat börtönökbe és fegyházakba, hogy megismerkedjen a turizmus sötétebb oldalával.

A világ számos pontján látogathatóak a büntetés-végrehajtási intézetek bentlakókkal vagy nélkülük egyaránt. Márianosztrán félmilliárdos beruházás során újul meg a börtön. A megújult börtönben a rabok mellett a turisták is bebocsájtást kapnak.

A több mint 700 éve lakott településen, Budapesttől 72 km-re három sikeres uniós pályázat eredményeként megújul a márianosztrai fegyház és börtön épülete, illetve környezete. A munkálatokra összesen több mint 455 millió forintnyi támogatást nyert el a büntetés-végrehajtási intézet, valamint a Pálos rend - közölte a börtönparancsnok az MTI-vel. Az 1300-as években Pálos kolostornak épült objektum 152 évvel ezelőtt "váltott" funkciót, azóta büntetés-végrehajtási intézetként működik. Noha többször is bővítették, és apróbb felújításokat is végeztek rajta, a részben műemléki épület mára megérett egy komplex felújításra, illetve az idegenforgalmi szempontú rekonstrukcióra - mondta Biczó László dandártábornok. Első lépésben turisztikai és állagmegóvó célból felújítják a fegyház és börtön külső homlokzatát, konferencia-, valamint turista látogatóközpontot, gyermek játszóházat és parkolókat alakítanak ki, valamint rendbe teszik az országban egyedülálló rabtemetőt is. E projekt részeként börtönmúzeumot, illetve Pálos rendi múzeumot is kialakítanak majd, amelyeket jövő nyáron adnak át. Szintén új köntösbe öltözik a börtönt körülvevő tér és a barokk kapu, valamint korszerűsítik a börtön fűtését és szigetelését. A projekt nem titkolt célja Márianosztra turisztikai vonzerejének növelése, e területen az intézet szorosan együttműködik az önkormányzattal. Az MTI szerint a 444 férőhelyes márianosztrai fegyház és börtönben jelenleg 550-en töltik büntetésüket, amely 124%-os telítettségnek felel meg. A kiszabott ítéletek átlagos időtartama tíz év, de a létszám körülbelül 10%-ának húsz évig, illetve még tovább kell a rácsok mögött maradnia. Négy elítélt életfogytig tartó büntetését tölti Márianosztrán.

Magyarországon Sátoraljaújhelyen található a Börtönmúzeum, amely állandó kiállítását a helyi fegyházban alakították ki a rabok segítségével. A múzeum a büntetés-végrehajtáshoz kapcsolódó tárgyakat, képeket mutatja be, de megvásárolhatóak a rabok által készített kerámiák, festmények és faragványok is. Működik még hazánkban egy középkori börtönmúzeum és panoptikum Szilvásváradon, de a budapesti Terror háza pincéje és annak cellái is a történelem sötétebb oldalát mutatják be.

A hírhedt San Franciscó-i Alcatraz börtön Kalifornia egyik leglátogatottabb nevezetessége. A több tucat filmben szerepelt börtönsziget a város egyik kereskedelmi rugója: hajókirándulások, városnézések, iskolai csoportok, szuvenírek őrzik és viszik tovább a "Szikla" emlékét. A Philadelphiában található Eastern State fegyház másfél százada épült és egy olyan hely volt, ahova senki nem akart menni. Ma évente mégis 150 ezer látogató kíváncsi a rabok egykori életére és a szűk cellák hangulatára. Hasonló nyitott börtönök működnek Amszterdamban, Auschwitzban, Isztambulban, Hanoiban, Szöulban és Londonban is (Tower of London). Bangkokban lehetőség van arra is, hogy a turisták működő börtönökbe látogassanak és ott "igazi" rabokkal beszélgessenek. Az egyik ilyen börtönben 7000 férfi ül, egy része nyugati, akik többsége drogcsempészésért került rács mögé. Sokan életfogytiglanit kaptak és az egyedüli örömet az okozza nekik, amikor egy-egy Bangkokba utazó turista meglátogatja őket és anyanyelvükön beszélgetnek. A látogatók nagy része idegen, nem fűzik szorosabb szálak az elítéltekhez. A kíváncsiság, empátia és a felebarátság ösztönzi őket a dutyiturizmusra.

Tasmania, amely büszke rab múltjára, a rabturizmust reklámozza 2010-től. A Tourism Tasmania nemzeti idegenforgalmi hivatal azután döntött a promóció mellett, miután júliusban az UNESCO bejelentette, hogy öt Ausztrália körüli szigetet ad a világörökségi listához. A hivatal vezetője, Felicia Mariani ezt a lehetőséget akarja kiaknázni azáltal, hogy új élményt nyújtanak a látogatóknak. Több ezer fegyház épült Ausztráliában és környékén a 18-19. században, miután az Egyesült Királyság és Írország is oda száműzte a törvény ellen szegőket, így azokat is, akik egy vekni kenyeret loptak csupán. A rabturizmust az újdonságot kereső turisták mellett, elsősorban azon ausztrál és európai utazóknak szánják, akik családjából anno elítélteket szállítottak a szigetekre. A világ ezen része sokáig kínosan érezte magát, amikor szóba került, hogy egykor rabgyűjtő hely volt, mára úgy néz ki, hogy trendivé válik a börtönviselt múlt.

forrás: www.ttghungary.hu

Kapcsolódó linkek
Dutyihotelek