Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Gyorsan talpra állhat a tunéziai gazdaság
2011. január 18.

Tunéziában gyorsan talpra állhat a gazdaság, amint hivatalba lép egy új, demokratikusan megválasztott kormány - állítja Tunézia egyik vezető közgazdásza.

Monszef Sejkruhu aki 2000 óta száműzetésben él Párizsban, és a jövendő kormány pénzügyi, vagy gazdasági tárcájának a várományosa - elmondta: Tunéziában ugrásra készen áll egy fiatal vállalkozói réteg, hogy fellendítse az ország gazdaságát, mihelyst megszabadulnak az uralkodó klán fullasztó jelenlététől, a nepotizmustól és a korrupciótól. Ugyanígy létezik egy hozzáértő közszolgálati szektor is, amely képes igazgatni az országot.

Hála az idegenforgalomnak!

A közgazdász a Reuters tudósítójának elmondta, Zin el-Abidin ben Ali elmenekült államfő és köre mindent kézben tartott, és maffiamódra szivattyúzta ki a pénzt a gazdaságból. Ennek ellenére az ország gazdasága nem áll rossz alapokon - elsősorban az idegenforgalomnak köszönhetően -, és nem kell a nulláról indulnia. Ezt egyebek mellett annak is köszönheti, hogy közel 1.400 francia, 300-400 olasz és jónéhány amerikai vállalat telepedett meg a tízmilliós észak-afrikai országban, amelynek szabadkereskedelmi megállapodása is van az Európai Unióval.

A Világbank egy korábbi elemzésében is azt emelte ki, hogy Tunéziában a jelenlegi 4 százalékhoz képest 2-3 százalékkal nagyobb lehet a gazdasági növekedés - elérve az Ázsiában jelenleg a legnagyobb növekedést produkáló Indiát -, ha felszámolják a korrupciót és az "uram-bátyám" rendszert.

A bő tíz évvel ezelőtt még "mediterrán kistigrisnek" aposztrofált Tunézia gazdasága meglehetősen diverzifikált: a mezőgazdaságban, az ércbányászatban, az energiatermelésben, és a feldolgozóiparban vannak jól jövedelmező ágazatai, de a legfőbb devizatermelő az idegenforgalom. Az észak-afrikai méretekben kis ország a legjelentősebb turizmussal rendelkező afrikai országok közé emelkedett, az idegenforgalom túlnyomó része a tengerpartra koncentrálódik. Tavaly közel hét millióan látogattak el az országba.

forrás: MTI

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Tunézia