Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Királyi családirtás Nepálban
2001. június 05.

Nepálban, a világ egyik legszegényebb országában az 53 éves Gianendra négy napon belül a harmadik király. Bátyját a néhai Birendra királyt pénteken lőtték agyon hitvesével, két gyermekükkel és négy rokonnal együtt. Ilyen királyi családirtás az utolsó orosz cári család 1918-as lemészárlása óta nem történt.

Hivatalosan a tragédiát balesetnek minősítették, igazából csak találgatni lehet mi történt valójában. A nepáli helyzetet ismerő brit sajtó azt állítja, hogy az addigi királyt és annak családját, a vérszerinti trónörökös: Dipendra herceg végezte ki.  

Eszerint a nepáli koronaherceg ittasan, leendőbelije körül kirobbant vitában szinte kiirtotta a családját. Megölte 55 éves apját, Birendát, anyját Aiswaria királynőt, öccsét, a 22 éves Nirajant és 24 éves hugát, Shurit. Összesen mintegy tizenegy embert végzett ki az őrjöngő herceg, majd főbe lőtte magát, napokig kómában feküdt, végül hétfőn meghalt.

A történtek miatt a belügyminisztérium ötnapos gyászt rendelt el, a gyász jeleként a kormánytisztviselők kopaszra borotválták fejüket.

Az eszméletlen herceget eközben szombaton királlyá választották. A helyi szokásokat ismerve ez nem meglepő, hiszen sok nepáli a királyi család tagjaira, így Dipendrára is félistenként tekintett. A király azonban hétfőn belehalt öngyilkos fejlövésébe, így a trónt nagybátyja Gianendra régens"örökölte".

Gianendra viszont korántsem olyan népszerű Nepálban, mint bátyja volt. Többek között azért, mert Gianendra fiának, Parasznak, aki most automatikusan trónörökössé lépett elő, több botrányos, halált okozó autóbalesete volt.

Zavargások törtek ki Nepálban, mivel a himalájai ország lakosságának nagy része nem fogadja el el királynak Gianendrát, dacára annak, hogy az új uralkodó ígéretet tett arra, hogy nyilvánosságra hozza a királyi család lemészárlásának körülményeit.

A hétfői katmandui tüntetés résztvevőinek száma Gianendra királlyá nyilvánítása után néhány órával több tízezerre nőtt és a demonstráció zavargásba torkollott. A tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásokban egy ember életét vesztette, Katmanduban pedig kijárási tilalmat rendeltek el.

Vasárnap Giridzsa Praszad Koirala államfő nyugalomra intette a lakosságot, de közben az ország stabilitása súlyosan megingott, kormányra korrupciós vádak nehezednek, és fokozódik a maoista lázadás is. Az országban jelenleg brit típusú alkotmányos monarchia van, ami most igen ingataggá vált. A nepáli maoista lázadók szerint a mészárlás politikai összeesküvás eredménye és kizártnak tartják, hogy családi vita állna mögötte. Javaslatuk szerint alakuljon átmeneti kormány és alkossanak új alkotmányt.