Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Uniós vízummentesség Albániának és Boszniának
2010. november 09.

Eltörölte az EU a vízumkényszert Albániával és Bosznia-Hercegovinával szemben.

Albánia és Bosznia-Hercegovina állampolgárainak a jövőben nem kell vízumot váltaniuk ahhoz, hogy három hónapnál nem hosszabb időtartamra beutazzanak az Európai Unió országaiba - döntöttek hétfői brüsszeli tanácskozásukon az EU-országok belügyminiszterei. A nyitás már karácsony előtt, a tervek szerint december 15-én érvénybe lép. A vízummentesség feltétele a biometrikus adatokat is tartalmazó útlevél.

Az Európai Parlament már hetekkel korábban nagy többséggel állást foglalt a vízumkötelezettség eltörlése mellett e két balkáni ország vonatkozásában. A döntés nyomán a néhány EU-tagállam által el nem ismert Koszovó kivételével immár valamennyi nyugat-balkáni ország uniós vízummentességet élvez.

Esemény utáni megfigyelő eljárás
Az Európai Bizottság részéről Cecilia Malmström belügyi és Stefan Füle bővítési biztos nyilatkozatban üdvözölte a döntést. Malmström kitért arra, hogy a korábbi balkáni vízumliberalizációs lépések nyomán az unió a megalapozatlan menedékkérelmek számának növekedését tapasztalta. Ilyen aggodalmak miatt az Európai Bizottság most Albánia és Bosznia-Hercegovina vonatkozásában úgynevezett "vízumkötelezettség után megfigyelő eljárást" léptet életbe, ami a lakosokra nézve nem jár korlátozásokkal, de a két balkáni ország hatóságait szoros együttműködésre kötelezi az uniós szervekkel.

Albániától és Bosznia-Hercegovinától Brüsszelben elvárják, hogy fokozza tájékoztató kampányát a lakosság körében, magyarázza el, hogy a most lehetővé tett vízummentesség csak rövid távú tartózkodásra jogosít, és segítsen a visszaélések megelőzésében - közölte a belügyi EU-biztos.

Magyar részről a brüsszeli tanácskozáson Pintér Sándor belügyminiszter vesz részt. A magyar belügyi tárca által a tanácskozáshoz kiadott sajtóanyag szerint az albán és bosznia-hercegovinai állampolgárok vízumliberalizációját Budapest úgy értékeli, hogy az érzékelhető pozitív változást jelent az állampolgárok számára, és nagyban hozzájárulhat az EU-integrációhoz szükséges reformlendület fenntartásához. (MTI)

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Albánia