Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Balatonfüred és Paloznak a legvirágosabb
2010. október 20.

Az ünnepélyes díjkiosztóval hivatalosan is lezárult a 17. alkalommal meghirdetett Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny.

Az idén már 20. alkalommal kapcsolódtunk be az Európai Virágos Városok és Falvak versenyébe. A hazai verseny két tavalyi győztese nagyon jól szerepelt a nemzetközi megmérettetésben, Sopron ezüst, Lipót aranyat szerzett. A következő nemzetközi versenyen a két idei győztes, az ünnepségnek helyet adó Balatonfüred és közeli Paloznak község képviseli az országot.

A korábbi nemzetközi sikerekről a mozgalom fővédnöke, Kunczené Fellegi Katalin beszélt, majd Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója méltatta a verseny jelentőségét. A vendég nem egy-egy szálloda miatt megy el egy településre, ezért rendkívül fontos, hogy gondozott, szép környezetben fogadják mindenhol. Ebben sokat segít az MT Zrt. által már az indulásnál felkarolt mozgalom, melynek támogatását a jövőben is biztosítani fogják.

Az idei győztes város, Balatonfüred képviseletében szóló Dr. Bóka István polgármester a sikerüket többek között annak tulajdonította, hogy az épített környezet mellett nagy figyelmet fordítottak a természeti környezet megújítására is. Parkokat, sétányokat újítottak fel, még a bevásárló központ előtt is egy igényes sétány alapjait rakták le, felújították a strandok zöldterületeit. A rendezett környék nemcsak a turizmus szempontjából, az itt élők életminősége miatt is fontos.

Czeglédy Ákos, a győztes község, Paloznak vezetője a lakosság és a civil szervezetek bevonásának fontosságát emelte ki, mert csak közös munkával lehet a fenntarthatóságot biztosítani.

Díjeső
Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága Tiszadobot és Kunszigetet jutalmazta, az Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottsága pedig Kisbajom község önkormányzatának munkáját ismerte el.

A Belügyminisztérium Százhalombattának, Herceghalomnak, Cigándnak, Nyergesújfalunak, Szekszárdnak és Kondorosnak nyújtott át díjat, a személyi elismerést Nagy Zsolt, Sopron város főkertésze kapta, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy Sopron Megyei Jogú Város a 2010. évi európai versenyben ezüstérmet szerzett.

A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi díját Tokaj és Ludányhalászi, míg a hagyományos magyar növény és virágkultúra megőrzéséért Makó és Kisharsány kapott díjat. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális díját Nádasdladány kapta, míg a környezettudatos oktatás megvalósulásáért két óvoda és három általános iskola munkáját emelték ki.

A Magyar Turizmus Zrt. díjait Horváth Gergely vezérigazgató adta át Debrecen és Szarvas képviselőjének. Budapest főváros díját a XIII. kerület nyerte el.

A díjátadó ünnepségen Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége felolvasta Orbán Viktor üzenetét, ami stílszerűen a Hajrá Virágos Magyarország! felkiáltással zárult. Lévai Anikó egyúttal átadta a miniszterelnök díjait Hajdúszoboszlónak és Lövőnek.

Idén először történt
Az idén először került átadásra a "Magyarország legszebb főtere, főutcája" díj, melyet a Virágos Magyarországért Szervező Bizottsága és a Magyar Turizmus Zrt. közösen alapított. A 2010. évi nyertes Kaposvár városa lett. Budapest Főváros Önkormányzata a "Budapest legszebb főtere" díjat a XX. kerületnek, Pesterzsébetnek ítélte oda.

A Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának legmagasabb díját, az Arany Rózsa-díjat Budaörs, Gyula, Hidvégardó, Fehértó, Csesztve, Balatonföldvár és Bábolna kapta. Ezt a díjat régiónkét csak az az egy település kaphatja meg, amely évek óta kiemelkedő eredményt mutat fel a környezetszépítésben.

forrás: www.turizmusonline.hu