Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kiállítás: Sophie Calle igaz történetei
2001. június 01.

Sophie Calle, a Magyarországon most első alkalommal szerepeltetett kortárs francia művésznő egyfajta új-dokumentarista irányvonalat képvisel. Jelszava talán ez lehetne: "semmi sem lehet olyan érdekes és különös, mint éppen a valóság."
Képek és szövegek együtteséből szerveződő sorozatai hétköznapi momentumokat dolgoznak fel, illetve lényegítenek át történetekké. Műveiben úgy jelennek meg valós környezetek, tárgyak és helyzetek, mintha egy-egy fiktív elbeszélés részesei lennének, az alkotó ugyanis fikcióként kezeli a valóság elemeit. Sophie Calle belső világokat les meg és dokumentál, rejtélyeket bogoz ki, nézőpontokat szembesít alkotásaiban, és mindezt igen izgalmasan és gondolatébresztő módon teszi.

A Budapesten ez alkalommal bemutatott retrospektív kiállítás első sorozata a Velencében készült Hotel, amely szobabelsők rekonstruálásával utalásszerűen örökít meg egy-egy személyes világot: a szobák lakóinak életmódját, ízlését, szokásait, körülményeit. Az alvók esetében a művésznő barátokat, ismerősöket és ismeretleneket kér fel arra, hogy töltsenek el ágyában nyolc órát, közben pedig dokumentálja az adott történéseket, és riportokat készít alanyaival. Az 1996-os Eltávolításban Calle egy számunkra is ismerős témát dolgoz fel: a közterületeken hajdan megjelenő politikai jelképek rendszerváltozás utáni eltűnését, - jelen esetben az újraegyesített Berlin NDK-s politikai jeleinek hiánya rögzül. A művésznő talán legdrámaibb alkotásában, A vakok címmel 1986-ban készített sorozatban vakon született emberek vallanak arról, mit jelent számukra a szépség fogalma, mit és miért tartanak szépnek. E téma folytatódik Calle 1991-es Vak szín című művében is, ahol a monokróm festészet alakjainak megnyilatkozásai ütköznek vakok szövegeivel.

Sophie Calle művészete számos érdekes és lényeges problémát vet fel igen érzékenyen: az érzékelés és megfigyelés kérdéseitől kezdve egészen az önazonosság köréig; ugyanakkor mindenképpen felülvizsgálatra késztet művészet és valóság viszonyának értékelésében is.

A Sophie Calle igaz történetei című kiállítás június 3-áig tekinthető meg.

Ludwig Múzeum Budapest - Kortárs Művészeti Múzeum
Budavári Palota "A" épület
I. ker., Szt. György tér 2.

nyitva tartás: hétfő kivételével a hét minden napján 10 és 18 óra között

- cp -