Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Turistákra vár a Báthory-vár
2010. augusztus 26.

Hárommillió eurós pályázat során újulhat meg szilágysomlyói Báthory-vár.

A Szilágysomlyói Polgármesteri Hivatal megnyitná a turistaforgalom előtt a XVI. században épült Báthory-várat, a beruházás hárommillió euróba kerülne, és a Regionális Operatív Programhoz nyújtanak be pályázatot.

Septimiu Ţurcaş, Szilágysomlyó polgármestere csütörtökön nyilatkozta a Mediafaxnak, hogy a Regionális Operatív Program támogatását igyekeznek elnyerni, és ez lehetővé tenné a város központjában található történelmi műemléknél a sürgős javításokat. A munkálatok egy második szakaszában pedig múzeumot rendeznének be a turistáknak - tette hozzá a polgármester.

A vár teljes felújításához a pályázott összeg bő kétszeresére, 6-7 millió euróra lenne szükség. A 3 millióból arra futná, hogy megnyissák a látogatók előtt a Báthory család egykori lakosztályát, illetve a romok, a bástya védelmére, az esővíz elvezetésére, csatornázásra és a falak szerkezeti megerősítésére.

A polgármester elmondta: ha az Észak-Nyugati Regionális Ügynökséghez benyújtott pályázat elnyeri a támogatást, akkor három év alatt megvalósíthatók a munkálatok.

A XVI. században épült Báthory-vár történelmi műemlék, és Szilágysomlyó legfontosabb turisztikai látványossága Jelenleg a Báthory-várnak északon csak a külső vár kapubejárata és egy ehhez csatlakozó hosszabb falszakasza áll. A déli oldalon a belső palotaépületből két hengeres torony, illetve a külső vár két négyszögű bástyája maradt fenn.

forrás: www.napigazdasag.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Románia