Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Filmajánló: ...és az édes élet - Czabán György új filmjéről
2001. június 01.

"...és akkor boldogan éltek, míg meg nemhaltak..." - fejeződik be mindig az igazi mese. Csakhogy mostanában egyre ritkábban akarnak mesélni nekünk, vagyis hogy egy-egy mai filmre beülve a nézőnek egyre ritkábban lehet az a jóleső érzése, hogy most egy szép kerek mesét mondanak el neki. Pedig néha olyan jó volna- legalább csak egyszer-egyszer -, ha újból hallgathatnánk és nézhetnénk valódi meséket. Nos: Czabán György új alkotása, a Feri és az édes élet talán éppen ezt a bizonyos mesélős jó szokást lopja vissza a mozivászonra.

A történet éppen ott kezdődik, ahol minden igazi mese is kezdetét venné: "egyszer volt, hol nem volt egy szegény ember". Itt persze- mivel a történet nem az Óperencián túl játszódik, hanem kis magyar valóságunkban- ez a szegény ember becsületes polgári foglalkozását tekintve esztergályos (illetve már csak félig-meddig az), és kis családjával szerényen éldegél, tengeti életét: félálomban eltöltött hétköznapok a lakótelepen, botorkálások a felszámolás szélén álló, szétlopott gyárban, néhány deci feles a sarki presszóban, hétvégenként egy kis pecázás egy közeli pocsolyában. Mígnem egy szép napon beüt a lottófőnyeremény, a család tagjai egy pillanatra közel kerülnek a kollektív szívrohamhoz, de aztán nyomban föltalálják magukat, és így végül lesz eszem-iszom, dínomdánom is, meg lesz fele királyság is, miegymás... Azért persze sok minden meg máshogy alakul, mint az egy mesében elvárható lenne, de hogy mégis hogyan, azt bárki nyomon követheti, ha megnézi a filmet.
Ezt a sajátosan mai mesét ugyanakkor nem csupán a történet miatt lehet érdemes megnéznünk (bár valószínűleg nem véletlenül hozta el a film a 32. Magyar Filmszemle forgatókönyv-díját). A színészi teljesítmények szintén igen látványosak, így például a címszerepet játszó Hollósi Frigyes e filmben nyújtott alakításáért elnyerte a 32. Magyar Filmszemlén a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.
Az utóbbi idők hazai filmgyártásából lassan kivesző egyszerű mesélőkedvet hozza most vissza a Czabán György és alkotótársai által készített Feri és az édes élet. Egy mese valahol rólunk is, nekünk is.

Feri és az édes élet
Hollósi Frigyes és Dózsa Erzsébet főszereplésével;
forgatókönyv: Czabán György, Para-Kovács Imre, Buglya Sándor, Győri Csilla, Pálos György;
operatőr: Pálos György;
zene: Végső Zoltán;
rendezte: Czabán György.

- cp -