Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Jól van az első űrturista
2001. május 04.

Bár kissé megviselte az utazás, jól érzi magát avilág első űrturistája, aki az orosz Szojuz-TM32 űrhajó fedélzetén megérkezett a Nemzetközi Ûrállomásra. Dennis Tito amerikai milliomos, aki 20 millió dollárt fizetett az orosz űrügynökségnek a kozmikus kirándulásért, hat napot tölt a bázison. A kutatásokban nem vesz részt, az amerikai szekcióba pedig csak kísérettel engedik be.

Az űrállomás állandó személyzetének amerikaitagjai barátságosan fogadták az amerikai milliomos üzletembert. Dennis Tito,az első űrturista két orosz űrhajóssal fedélzetén érkezetta bázisra. A NASA korábban ellenezte, hogy Tito - aki maga is NASA alkalmazott volt valaha - részt vegyen a repülésben, de még a héten elvetette ellenvetéseit.

A Titót szállító űrhajó kameráin jól látható volt, amint a milliomos szélesen mosolyog, és amikor az egyik földi irányító megkérdezte, hogy érzi magát, az üzletember oroszul csak annyit mondott: "Haraso".

A hatvan éves kaliforniai Tito 20 millió dollártfizetett a "kéjutazásért", bár állítása szerint "ez nem vakáció, hanem egy élet álmának beteljesülése". Csak 400 ember járhatott eddig az űrben, így privilégiumnak tekintem, hogy most megnézhetem a Földet az űrből - jelentette ki.

Moszkvában időközben cáfolták, hogy a következő űrturista James Cameron lenne. Az Oscar-díjas amerikai rendező valóban jelentkezett egy expedícióra, még a Mir űrállomásra, és lehet, hogy a nemzetközi bázisra is ellátogatna, de a következő misszióig, októberig biztosan nem tudna felkészülni a repülésre - közölték.
FrissHirek.hu