Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Látogatóközponttal gyarapodott a Pannonhalmi Főapátság
2010. június 02.

A Pannonhalmi Bencés Főapátságot felkereső vendégeknek nyújt széles körű szolgáltatásokat a monostor közelében létesített látogatóközpont.

A pénteken átadott létesítmény éttermet, borbárt, konferenciatermet és parkolót foglal magában. A fejlesztést a szakrális és kultúrtörténeti értékeket őrző monostor turisztikai vonzerejének növeléséért valósították meg - mondta sajtótájékoztatón Várszegi Asztrik főapát. Az utóbbi húsz év fejlesztéseivel a Szent István által 996-ban alapított monostor elfoglalta helyét az európai bencés monostorok láncolatában - hangoztatta a főpap, hozzátéve, hogy az 1996 decemberében világörökségi rangot elnyert főapátság kiemelt európai uniós pályázatokkal valósíthatta meg beruházásait. A mai kor stílusjegyeit magán viselő, üvegfalú látogatóközpontot a műemléki környezet figyelembevételével tervezték. Az építészek arra törekedtek, hogy az épület olvadjon bele a tájba, a környezetbe, de mégis sajátos építészeti karaktere legyen.
Ez komoly kihívás volt - avatta be a tervezői szándékba hallgatóságát Dick Sikkes, a holland-magyar tervező iroda ügyvezetője. A 65 vendég befogadására alkalmas étterem a Viator nevet kapta. A latin kifejezés utast, úton lévőt jelent, utal arra is, hogy "úton vagyunk mindannyian" - magyarázta az elnevezést Várszegi Asztrik. A konferenciateremben tartott rendezvényeken 150-160 ember vehet részt, a parkolóban 70 gépkocsi fér el. Emellett kerékpártárolót alakítottak ki, és a csomagmegőrzőről sem feledkeztek meg. A látogatóközpont húsz munkatársnak ad munkát. A beruházás 880 millió forintba került, átfogó, 1 milliárd 560 millió forintos projekt része, amelynek keretében rövidesen elkészül a Szent Jakab zarándokház, a gyógynövényes kert kialakítása és az arborétum rehabilitációja. (MTI)

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország