Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Szürkemarha-szalámit a nemzeti parkból
2010. május 19.

Magyar szürkemarhából készült szalámit hoz forgalomba a Körös-Maros Nemzeti Park - közölte a park igazgatója az MTI-vel hétfőn.

Tirják László elmondta: a nemzeti park 1994-es megalakulásakor még csak 14 darabos volt a szürkemarha állomány, ám időközben már 1.400 darabra nőtt az állatok száma. A megszaporodott állomány lehetőséget ad arra, hogy néhányukat - elsősorban az elöregedő állatokat, illetve a 4-5 éves tinókat - tőkehúsként, valamint szalámiként is feldolgozva értékesítsék. A próbagyártás a Bács-Kiskun megyei Dömsödön kezdődött meg, ahol két tonna szalámi már elkészült - ismertette az igazgató.

A nemzeti park egyelőre egy békéscsabai húsbolttal állapodott meg a tőkehúsok, illetve a szalámifélék forgalmazásáról, de később, több más nemzeti parkkal, illetve egy magángazdálkodóval összefogva komolyabb értékesítési hálózatban is gondolkodnak.

Tirják László kiemelte, hogy a szürkemarhából készült szalámi rendkívül egészséges, hiszen az állatokat a számukra megfelelő ökológiai körülmények között nevelik fel, továbbá a feldolgozott termékek megfelelnek a magas szintű élelmiszerbiztonsági követelményeknek. A szürkemarhákat Kardoskúton, Tótkomlóson, Dévaványán, Biharugrán és Szabadkígyóson tartják, ahol védett gyepterületeken, szabadon tartva legelnek. (MTI)

forrás: MTI

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország