Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A Csabai Kolbászfesztivál az első kiváló minősítésű gasztrofeszt
2010. február 01.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Fesztiválszövetség, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szervezésében végzett fesztiválminősítés keretében a Csabai Kolbászfesztivál a magyarországi fesztiválok közül egyedüliként kapta meg a kiváló minősítésű gasztronómiai fesztivál címet.

A kolbászfesztiválnak köszönhetően egy olyan rendezvény jött létre Békéscsabán, amely bemutatja a térség gasztronómiai, kulturális hagyományait, és lehetőséget teremt más vidékek számára is a bemutatkozásra. Az elmúlt években a rendezvény szervezői egyre több mindent adtak hozzá a kolbász tematikához: az őrölt paprikakészítést és a helyi kismesterségek bemutatását, a disznóvágási hagyományokat, a hurka- és cigánykakészítést, a borkóstolást és a helyi pálinkakészítést, a térség turisztikai adottságait, kulturális értékeit, mindezt népünnepély hangulattal fűszerezve. Érződik, hogy a fesztivál a térség élelmiszeripari és gasztronómiai kisvállalkozói számára is fontos gazdasági lehetőséget jelent.

Az ország legnagyobb gasztronómiai fesztiváljává fejlesztett rendezvény autentikusan és igényesen ötvözi a gasztronómiai értékeket a viharsarki tájegység néprajzi, gazdasági „ízeivel”, színeivel, szokásaival. Kulturális programkínálatában magyar előadókra építenek: az igényes szórakoztató programok mellett a helyi népművészet értékei dominálnak. A kísérő kiállításokon számtalan minőségi magyar termék megjelenik, a mezőgazdasági termékektől a népi iparművészet számos remekéig. A magyar pálinka, bor, rétes, a pirospaprika mind meghatározója a fesztiválnak.

Ahogy a szervezők fogalmaznak: „Békéscsaba jellegzetes szlovák-magyar gasztronómiai és művészeti, tárgyalkotó népművészete más-más összetételben jelenik meg minden évben. Békéscsaba városa nagyon büszke erre a kiemelkedő elismerésre. Az önkormányzat továbbra is mindent elkövet, hogy a tizenhárom éve hagyományteremtő céllal életre keltett Csabai Kolbászfesztivál, s ezzel együtt a megyeszékhely látogatottsága és ismertsége az elkövetkező években is tovább nőjön - adta hírül közleményében Békéscsaba polgármestere, Vantara Gyula.

forrás: www.turizmusonline.hu