Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Új szövetségben a fürdők
2010. január 20.

Január végén új szövetséget hoznak létre a hazai gyógyfürdők: a Nemzeti Fürdőszövetséget (NF) azért alakítják meg, mert nem elégedettek a hazai uszodákat, fürdőket és wellnesshoteleket tömörítő Magyar Fürdőszövetség (MF) eddigi munkájával és lobbitevékenységével.

Kovacsics Imre, a kilépők egyike szerint az MF az elmúlt években nem tudta képviselni a közel kétszáz tag - köztük száz fürdő és uszoda - érdekeit, és a tavaly decemberi közgyűlésen sem történt érdemleges előrelépés. Szükség lenne a fürdőszolgáltatások forgalmi adójának csökkentésére, mert a 25 százalékos áfa súlyos versenyhátrányt jelent a magyar cégeknek - véli a nyolc hazai fürdőkomplexumot vezető Kovacsics. Az új szervezet egyik alapítója szerint az MF gyenge érdekérvényesítő tevékenységének tudható be az is, hogy az OEP a tavalyi 5,1 milliárd helyett idén csak 3,5 milliárdos támogatást ad a hazai gyógyfürdőknek, ami azt jelenti, hogy a vendégeknek és gyógyulni vágyóknak mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk, ha jegyet váltanának a mintegy ötszáz hazai fürdő valamelyikébe. A forráselvonás nehéz helyzetet teremt az önkormányzati fenntartású intézményekben is, ezek 70-80 százaléka már eddig is veszteséges volt. Kovacsics szerint beláthatatlan következményekkel járhat az üdülési csekkek megadóztatása - a fürdők bevételeinek 40 százaléka tavaly az üdülési csekkekből származott, ám ez eddig adómentes volt. Nem tudni, hogy az új helyzetben a cégek mennyi csekket vásárolnak dolgozóik számára, s abból mennyit költenek majd el a fürdőkben.

Az új szövetséghez a jelek szerint 15 fürdő csatlakozik az induláskor, de a párhuzamos tagság lehetőségével élve gyorsan növekedhet az NF létszáma. (Napi Online)

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország