Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Megnyílt a Pécs2010
2010. január 12.

A város eseménydús történelmét és etnikai sokszínűségét látványosan bemutató műsorral vette kezdetét Pécsett vasárnap a magyar, a horvát és a szerb kulturális miniszter jelenléte mellett az Európai Kulturális Fővárosa évad, a Pécs2010.

A video jockey-k impozáns kivetítései és a jól megkomponált zenék által kísért performanszokkal előadott megnyitó műsor sokak várakozásait felülmúlta. A 2005. július 14. óta 8 programigazgatót és három polgármestert „elfogyasztott” EKF felkészülés során felmerülő nehézségek és visszásságok következtében a pécsi Széchenyi téren megjelent tízezres tömegben persze joggal merülhettek fel kétségek a megnyitót illetően - is.

”Amikor az építés a tét, a magyarok össze tudnak fogni” - mondta Bajnai Gordon, kormányfő vasárnap a Pécs2010 ünnepélyés megnyitója alkalmából a pécsi Palatinus szállodában tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. A miniszterelnök kijelentésével próbált utalni arra, hogy szerinte mind Pécs önkormányzata mind a kormányzat az utolsó pillanatban összekapta magát, és végül tető alát látszanak kerülni a kulturális fővárosi évad létesítményei és programjai.

Bajnai értékelte Páva Zsolt, Pécs Fideszes polgármesterének erőfeszítéseit, hogy a Pécsett tervezettek határidőre megvalósuljanak. Jóllehet, a Pécs2010 kulcsprojektjeinek átadása még várat magára. Elsőként leghamarabb április 15-én nyílhat meg a Nagy Kiállítótér, de a korábban az események központjának szánt Zsolnay Kulturális Negyed csak az évad végeztével, 2011-ben nyitja meg kapuit.

A túlnyomórészt uniós támogatásból megvalósuló rendezvényhelyszínek hosszútávú kihasználását és üzemeltetését illetően Antonia DeBlasio, Pécs megyei jogú város képviselője a Napi Turizmus érdeklődésére elmondta: a létesímények fenntartása érdekében mind a kormány, mind a város önkormányzata kész a szerepvállalásra, valamint jelentős érdeklődés mutatkozik a porgramszervezők részéről is.

Pécs a 2010-es évben a Ruhr-vidékkel és Isztambullal együtt tölti be Európa kulturális fővárosának szerepét.

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Pécs
Magyarország