Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Idegenforgalmi Adó: Fizessenek a nyugdíjasok!?
2009. december 17.

Egy jogszabályváltozás értelmében jövőre lesznek olyan települések, ahol a 70 év felettieknek is kötelező lesz idegenforgalmi adót fizetniük, míg más üdülőhelyek továbbra is mentességet adnak az IFA alól a szépkorúaknak.

Az eddigi szabályozás szerint idáig idegenforgalmi adókötelezettség terhelt a 18 év alattiak és a 70 év felettiek kivételével minden olyan magánszemélyt, aki nem állandó lakosként egy adott önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltöltött. Mivel a helyi adókról szóló törvény módosítását követően megszűnt a 70 év feletti személyek mentessége, ezért ők 2010. január 1-től kötelesek idegenforgalmi adót fizetni. A szabályozás azonban a helyi önkormányzatok hatáskörébe utalja a döntést, és lehetővé teszi, hogy a települések eltérjenek ettől, és helyi rendeletükben a 70 év felettiek számára továbbra is adómentességet állapítsanak meg.

A Falusi Turizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) ezért felhívja szállásadó tagjai figyelmét arra, hogy érdeklődjék meg a helyi önkormányzatnál, hogy ők milyen gyakorlatot alkalmaznak, illetve a szövetség arra bíztatja a tagokat, hogy kezdeményezzék a képviselő-testületeknél a mentesség fenntartását.

A Napi Turizmus arról értesült, hogy Zalakaroson úgy döntött az önkormányzat, hogy 18 éves kor felett mindenki - tehát a 70 év felettiek – után is felszámítja az IFÁ-t, amelynek mértékén azonban nem változtat, jövőre is 385 forint/fő/éj lesz. Ezzel szemben Gyulán a polgármesteri hivatal tájékoztatása alapján a 70 év felettiek továbbra is mentességet élveznek az IFA alól, igaz, annak mértéke közel 12 százalékkal 340 forintról 380 Ft/fő/éj-re emelkedik.

Az önkormányzatok vagy az ifa növelésével, vagy az adófizetők körének szélesítésével, esetleg mindkettővel próbálják meg jövőre növelni bevételeiket, de arra törekedniük kell, hogy a változtatással lehetőleg ne riasszák el a vendégeket. A bevételnövelésre nagy szükségük van, tekintve, hogy jövőre felére csökken az önkormányzatok idegenforgalmi adóbevételének (ifa) költségvetési kiegészítése: a jelenlegi két forint helyett 2010-ben már csak egyet kapnak az államtól.

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország