Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A megfizethető űrluxus
2009. december 09.

Bemutatta a SpaceShipTwo-t, a világ első, űrturisták számára tervezett űrkabinját Richard Branson brit milliárdos a kaliforniai Mojave-sivatagban.

A tizennyolc méter hosszú SpaceShipTwo két pilótának és hat utasnak biztosít helyet. Beszámolók szerint a kabin hatalmas ablakokkal is rendelkezik, hogy az utasok élvezhessék a Föld panorámáját.

Az űrkabint a WhiteKnightTwo (Eve) nevet kapott űrrepülőgép röpíti majd tizenöt kilométer magasságba, ahol a hordozótól leszakadt kabinban az utasok a világűrben megközelítőleg öt percig élvezhetik a súlytalanság állapotát.

A CNN, amerikai televíziós társaság adatai szerint közel háromszázan fizettek már előleget, hogy lefoglalják helyüket az egyik jövőbeli útra, nyolcvanezren pedig várólistán vannak. A két és fél órás utazás - öt perces súlytalansággal - 200 ezer dollárba (37 millió forintba) kerül.

Az első tesztutazásokat 2010 elejére tervezik, az első világűrturista utazása pedig legkésőbb 2012-ben valósulhat meg az új űrrepülőgéppel. R. Branson hangsúlyozta: idővel olyan áron szeretné kínálni az űrutazásokat, amely százezrek számára teszi elérhetővé a világűr megtapasztalásának lehetőségét.

Branson cége, a Virgin Galactic öt éve dolgozik Burt Rutan amerikai repülőgép-tervezővel együttműködve a projekten. Rutan volt a tervezője a SpaceShipOne űrrepülőgépnek is, amely 2004-ben, a Mojave-sivatagból indulva két ízben kilépett az űrbe. Bransont akkor annyira elbűvölte a gép, hogy megvásárolta a technológiát. A Virgin Galactic több mint 250 millió dollárra becsüli a fejlesztési költségeket.(MTI)

forrás: www.turizmusonline.hu