Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Tantermi változat a fedélzeten
2009. október 19.

A Design Q tanácsadó cég szerint forradalmasíthatja a rövidtávú repülést az oldalt, egymással szemben elhelyezett üléselrendezés. Az elképzelés rendhagyó módon egy Stoke on Trent-i általános iskolai projektből nőtt ki.

A Design Q már több jelentős légi fuvarozó – Cathay Pacific, Virgin Atlantic – számára tervezett üléseket turista osztályra csakúgy, mint business és első osztályra.

A cég mostani rendhagyó elképzelése egy, a Stoke on Trent-i Kingsland Primary School in Bucknall-lal közös munkából származik. Az iskola egy a területén lévő, használaton kívüli Short S-360 típusú repülőgép belső terének tanteremmé alakítására kérte fel a Design Q-t.

A gép belsejében előrenéző székek helyett a törzs hossztengelyére merőleges, egymással szembenéző, a rugalmas helykihasználás érdekében felhajtható székek kerültek elhelyezésre. Mint Howard Guy, a Design Q egyik alapítója tájékoztat, amikor a munka befejeztével meglátták a felnőtteket és gyerekeket a székeken ülni, leesett a tantusz. Guy szerint hihetetlenül kényelmesek a székek és nagyságrendekkel több férőhely van, mint előre fordulva beszorítva a gépeken szokásos hagyományos üléselrendezésben.

Az iskolai tapasztalat alapján felállított elképzelés szerint az új elrendezés beválhat a Boeing 737-es, illetve az Airbus A319-es típusokon. Az előnyök közt Guy az extra lábférőhelyet, a folyosói helyeket és az utastér egyszerűbb takaríthatóságát említette. A biztonsági övvel kapcsolatos biztonsági aggályokat eloszlathatja a minden üléshez tartozó beülő szerű öv.

Guy elmondta, hogy az elrendezést legfeljebb két órás repülőutakra tervezik, habár a hadsereg használ hasonló üléselrendezést akár 14 órás repülések során is.

A Design Q-t már több fuvarozó is megkereste, és a cég reményei szerint még ebben az évben sor kerülhet az első tesztekre. (Business Traveller)

forrás: www.turizmusonline.hu