Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Út a test és a lélek egységéhez - A jógáról
2001. március 06.

Egy hindu legenda szerint Siva, a megújulás istene 8.400.000 emberi testtartásból kiválasztott 200 hasznos pozitúrát. E testtartások tudománya évezredekig szerzetesi közösségek, kolostorok féltve őrzött titka maradt. Később azonban világszerte elterjedt, mindazonáltal még ma is mintha valamiféle titokzatosság lengené körül.

Ennek a 200 hasznos testtartásnak, testhelyzetnek - azaz a jóga gyakorlatainak - számos csodaszerű eredményt tulajdonítanak: egészségmegőrző, testfejlesztő, tudatformáló hatásában bíznak Keleten és Nyugaton egyaránt. De miből is áll a jóga tana tulajdonképpen? Erre a kérdésre keressük a választ a következőkben.

A jóga a hindu, a tibeti és a kínai bölcsek, szerzetesek, mesterek titokzatos - misztikus elemekkel is gazdagon átszőtt - tudománya, amelynek az évezredek során sokféle rendszere, iskolája alakult ki. E rendszerek lényegében három csoportra oszthatók:

hatha jóga (egészség-jóga: az egészség megőrzésére, az erőnlét javítására kidolgozott jóga, amely a magasabb szintű jógarendszerek küszöbéül is szolgál);

lája jóga (az öntudat és az akaraterő jógája, a feloldódás útja);

rádzsa jóga (a legmagasabb fokú jóga, "a ragyogás állapota").

Ebbe a három csoportba megközelítőleg 10-15 jógaiskola, jógarendszer tartozik, amelyek bizonyos fokig összefüggnek egymással. Egy részük a mai ember számára nehezen követhető, más részük azonban felbecsülhetetlen értékű, évezredes lélektani valamint az emberi testtel kapcsolatos tudásanyagot, tapasztalatot őrzött meg az utókor számára.

Maga a jóga szó - mint a szanszkrit nyelv szavai általában - többféleképpen is értelmezhető. Egyes feltevések szerint a jug (iga) szóból származik, és lényegében a testi indulatok igába hajtására utal. Mások a gondolkodás tudatos irányításaként értelmezik a jógát, megint mások pedig a tökéletessel, a jóval, az egészségessel való egyesülésként, vagy a boldogságban való elmerülésként.

Valójában a kifejezés teljes jelentése mindezek egyesítéséből adódik ki. És így lesz a jóga az az átfogó egészségmegőrző gyakorlatrendszer, amely a test izmainak, a légzés technikájának, a tudat működésének szabályozását birtokunkba adva segít kialakítani test és lélek harmonikus egységét.

A következőkben a hatha jóga alapvető elemeinek ismertetésével - a figyelemkoncentráció, az ellazulás, a légzőgyakorlatok valamint a statikus gyakorlatok leírásával - folytatjuk; majd pedig a jóga mindennapi alkalmazásának, gyakorlásának lehetőségeit mutatjuk be.

- cp -