Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Tovább szépül a fürdőváros
2009. augusztus 26.

Balatonfüreden az állami ünnep előtti napon avatták fel hivatalosan a Balaton-part ékköve program második ütemének első négy projektelemét.

A projekttel azt szeretnék elérni, hogy a reformkori városközpont ismét a régi fényében tündököljön. A tervezett fejlesztésekből mostanra a Vitorlás és Gyógy-tér, a Széchenyi park és a Rózsa-kert rekonstrukcióját fejezték be.

A létesítményeket felavató Pál Béla, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke emlékeztetett rá, hogy a program első ütemére összesen 2,2 milliárd forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el Balatonfüred. A 2008 októberében indult, 1,7 milliárd forint összköltségvetésű második ütem mintegy negyven százaléka készült el mostanra. A hatszázmillió forintos költséggel teljesen megújult területek tovább erősítik Balatonfüred turisztikai vonzerejét.

A Vitorlás tér bejáratánál kifeszített nemzeti színű szalagot Pál Béla, Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Nagy Jenő országgyűlési képviselő valamint Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke vágta át. A Gyógy-téren lévő forrásnál egy pohár gyógyvízzel is koccintottak a sikerre.

Dr. Bóka István az avatást követő sajtótájékoztatón többek között elmondta, hogy tovább folytatódik a fejlesztési program. A lebontott, volt szovjet üdülő helyén készül már egy újabb díszpark, s lényegében befejeződött a Jókai Mór Emlékmúzeum épületének és kertjének felújítása is, már csak a belső berendezési munkálatok vannak hátra. Elkészült már a Blaha Lujza utca 3. szám alatt a Balatonfüredi Helytörténeti Gyűjtemény és Látogató Központ is. A reformkori városrészbe vezető utak közül a nyárra felújították a Csokonai és a Honvéd utcát, valamint a Fészek közt.

A Balaton-part ékköve fejlesztési projekt második ütemének legjelentősebb része a Vaszary-kastély 600 millió forintos felújítása lesz. A reformkori városrész díszének számító műemléki épületben múzeumot, európai szintű kiállításoknak is helyet adó galériát és képtárat rendeznek be - mondta a polgármester. (BTSZ)

forrás: www.turizmusonline.hu