Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Új élelmiszerbehozatali szabályok
2009. június 11.

2009. május 1. óta új szabályok érvényesek az állat eredetű termékek unióba való személyes behozatalára vonatkozóan. A rendelet 4. cikke értelmében az utazási irodáknak is tájékoztatási kötelezettségük van az utasok felé.

A szigorítások célja, hogy megelőzzék az állatbetegségeket, járványokat az unió határain belül. A törvényhozóknak meggyőződése, hogy ennek egyik eszköze, hogy a turisták nem, vagy csak korlátozott mértékben hozhatnak be poggyászukban állati eredetű termékeket egy harmadik országból.

Az új rendelkezés értelmében az utasok nem hozhatnak be uniós tagállamba poggyászukban húst, tejet illetve azokból készült élelmiszereket nem uniós országból. Ezek alól kivételt képez Horvátország, Grönland, Izland és a Feröer-szigetek abban az esetben, ha az utas 10 kilónál kisebb mennyiségű állati eredetű élelmiszert hoz magával. Engedélyezik a tejalapú csemecsőtápok, valamint a gyógyszerként is szolgáló állateledelek behozatalát 2 kilogrammos mennyiségig. Halak és tengergyümölcsei (kimondottan: rák, homár, nem élő kagyló és osztriga) behozatalát is engedélyezik, összesen 20 kilóig. A Feröer-szigetekről és Izlandról érkezők számára nem szabnak mennyiségi korlátot. Egyéb állati eredetű termékek mint a méz, az élő osztriga, kagyló és éti csiga 2 kilós mennyiségi korláttal hozható be.

Mindezek az intézkedések nem vonatkoznak az unió határain belül közlekedő utasokra, illetve olyan harmadik államból érkezőkre mint Andorra, Liechtenstein, Norvégia, San Marinó és Svájc, amelyekkel az EU külön megállapodást kötött.

Az intézkedésről tájékoztató plakátok és videók is készülte 35 nyelven, amelyek kikötőkben, repülőtereken, repülőjáratokon hívják fel az utasok figyelmét a szabályokra. Az utazásszervezők és utazásközvetítők számára fontos információ, hogy a jogszabály értelmében kötelesek tájékoztatni a korlátozásokról utasaikat.

forrás: www.turizmusonline.hu