Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A Balaton állapota: fürdésre alkalmas
2009. június 08.

A Magyar Tudományos Akadémia tihanyi székhelyű Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének (BLKI) június eleji vizsgálata szerint a fürdő szezon elején fürdésre alkalmas a tó vize.

A jelentésből kiderül, hogy „az algák számára hasznosítható oldott nitrogén és foszfor koncentrációk a tó nyílt vízében már most a nyáron megszokott alacsony értékek körül vannak (5-10 µg/l). Ennek megfelelően a tó vize nagyon tiszta, a víz minőségét alapvetően meghatározó algák mennyisége kevesebb, mint egytizede a megengedhető felső határértéknek."

A Balaton felszínén jelentkező helyenkénti habosodásért a gyorsan felmelegedő víz következtében nagy tömegekben rajzó árvaszúnyogok a felelősek; a víz felszínén előbújó kifejlett rovar bábbőrét a vízen hagyja, az ebben található váladék a hullámzás során felhabosodik, amely kevésbé tűnhet esztétikusnak a fürdőzni vágyók számára, a jelenség azonban az emberi egészségre teljesen ártalmatlan.

Előző hónap végén a tópart különböző területein – Balatonföldvári Szabadstrand és kikötő, Tihanyi-félsziget -figyeltek fel haltetemek megjelenésére, az elhullás azonban nem jelentős. A vizsgált partszakaszok 99%-án nem találtak a szakemberek jelentősebb pusztulásra utaló jeleket. A hírrel kapcsolatos részletes információkat az MTA honlapján olvashat.

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország