Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Hihetetlen átverések a légitársaságoknál
2009. május 21.

Az Európai Bizottság legfrissebb felmérése szerint többek között a Malév, a Wizz Air, a Ryanair és az EasyJet is szerepel azon a "szürke" listán, melynek szereplői honlapjaikon megtévesztő információkkal próbálják magukhoz csalogatni az utazni vágyókat. A Hírszerző feltérképezte, hogy az itthon is elérhető társaságok milyen ajánlatokkal bombáznak minket, s ezekből mi igaz.

Fokozatos változás tapasztalható a fogyasztóvédelmi szabályok betartása terén a repülőjegyet árusító európai weboldalakon - derül ki a tegnap közzétett uniós felmérés eredményeiből. A megállapítások egy 18 hónapig tartó, a félrevezető reklámok és tisztességtelen eljárások ellen indított folyamatot lezáró jelentésben olvashatók.

Az EU-15 nemzeti hatóságai, valamint Norvégia részvételével zajló, 2007 szeptemberében indított, a fogyasztóügyi szabályozás végrehajtására irányuló európai uniós vizsgálat eredményeképpen a megvizsgált 137 weboldal közül 115 légitársaság honlapját javították ki. Emellett 2009 márciusában egy független próbavásárlással történő állapotfelmérési folyamat során 67 jelentősebb légitársaságból 52 kapott "jó bizonyítványt" és vállalta az addigi színvonal megőrzését. Ebbe a kategóriába csupán egy Magyarországon is igénybe vehető légitársaság került be: a Blue1, amely Budapestről csak Helsinkibe indít gépeket. Egy másik lista tagjainál már több probléma adódott, ők kötelezettséget vállaltak arra, hogy az állapotfelmérés során felmerült kérdésekkel már foglalkoznak vagy azokat rövidesen napirendre tűzik.

Ebbe a kategóriába esett szinte az összes itthon felkapott légitársaság; így a Malév, a Wizz Air, a Ryanair és az EasyJet is. Szintén csak ebbe a csoportba kerültek a járatszámuk csekélysége miatt csak kevésbé ismert légitársaságok, mint az Aer Lingus (2 városba indít járatot), a Norwegian Air Shuttle (egy városba indít járatot), a Meridiana (egy városba indít járatot) és az Air Berlin (két városba indít járatot). A megígért apróbb korrekciók azonban tapasztalataink szerint egyelőre nem teljesültek, lapunk ugyanis letesztelte, mit is takar az egyes légitársaságok akciós kínálata. A legérdekesebb ajánlatra a Ryanair honlapján bukkantunk, ahol is a nyitóoldal szerint akár már 799 forintért is eljuthatunk Dublinba. Próbavásárlásunk azonban nem ezt igazolta: végső fizetendő összegként 66 290 forintot dobott ki a gép.

forrás: www.turizmusonline.hu