Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Terjed a dengue-láz Dél-Amerikában – figyelmeztet a külügy
2009. április 15.

A Külügyminisztérium felhívja az Argentínába, Bolíviába és Paraguayba utazók figyelmét a dengue-láz egyre nagyobb mértékű terjedésére. A térségbe utazóknak tanácsolja, hogy kerüljék el a fertőzött területeket, illetve tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket.

Argentína északi részén, elsődlegesen Chaco, Salta, Jujuy, Catamarca és Tucumán tartományokban, de már a fővárosban is megjelent a dengue-láz. A hivatalosan megerősített megbetegedések száma megközelíti a 8 ezret, mintegy 230 esetet Buenos Airesben azonosítottak. A láz eddig 7 halálos áldozatot követelt.

Bolívia főként trópusi területein az idén januárjában kitört járvány hivatalosan megerősített eseteinek száma több mint 53 ezer, amelyből 22 halálos kimenetelű volt. A bolíviai egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint az utóbbi időszakban a megbetegedések száma már csökkent. A legtöbb megbetegedést Santa Cruz, Pando, Tarija és Beni tartományokból jelentették.

Paraguay Alto Paraná, Amambay, Caaguazú, Central, Concepción, Cordillera y Paraguarí tartományaiban valamint a fővárosban mintegy 4 ezer dengue-láz vagy dengue-láz gyanús esetről számolnak be a hivatalos források.

A betegséget az Aedes Aegypti nevű szúnyogfaj terjeszti, amely általában napközben támadja meg az embereket. A betegség tünetei: magas láz, ízületi, izom-, és csontfájdalmak, hányás, halvány kiütések, mérsékelt vérzékenység. A lábadozás hetekig is tarthat, fáradékonysággal, izomgyengeséggel jár. Ismételt fertőzés esetén súlyos vérzéses formában jelenik meg, s halálos is lehet. Védőoltás ellene nincs. A szúnyog csípésétől óvakodni kell, fontos a megfelelő ruházat viselete, a szúnyogriasztó és rovarölő szerek használata.

forrás: www.turizmusonline.hu