Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Szemle...
2001. február 03.

Hát itt van végre! A régóta várt, a frankó, itt van megint, vagy újra: immár a harminckettedik.

Mármint a Magyar Filmszemle - a Millenniumi. Persze akadtak apróbb szervezési nehézségek azért most is, pl. hogy mikor és honnan lesz a pénz, meg hát az arculatterv, miegymás... de hát problémázni mindig kell valamin. Azért különben a Szemle visszavonhatatlanul elindult (gondolom, idén is volt nagy trakta a megnyitón - én sajnos erről most lemaradtam); közel másfél száz alkotás, vetítések délelőttől késő estig néhány helyen, néhány napon át. Egészen pontosan: 6-áig; a helyszínek pedig: Átrium, Mammut; versenyen kívüli filmek a volt Blue Boxban; viták, kiállítások és egyéb rendezvények a Millenniumi Rendezvényközpontban.

Tehát arról van szó, hogy a néző egy röpke pillanatra találkozhat alkotásokkal, amelyeken filmeseink az elmúlt időszakban dolgoztak. Vetítés vetítést ér, hogy aztán a filmek többsége újra (és lehet, örökre) dobozba kerüljön (szarok és nem szarok egyaránt), és hogy egy töredéke pedig feljusson néhány hétre néhány mozi műsorára (szarok és nem szarok egyaránt). Hát ez van. Pedig film lenne bőven: generációs korlátok nélkül, változatos, színes a kép. (Azért néha eltöprengek azon, honnan van ennyi energia és lelkesedés évről évre - és még mindig - a szakmában, amikor pedig sajnos ide is begyűrűzött a mozilátogatók számának radikális csökkenése, ha meg mégis beülünk valahova filmet nézni, hazaival alig találkozhatunk.)

De legalább van ez a Szemle, úgyhogy senki se csüggedjen! Nagyjátékfilmek, kísérleti és animációs filmek, dokumentumfilmek - szóval mindenféle. És akkor neveket még nem is említettem, pedig mindenki itt van, aki számít: Tímártól Gothárig, Tarr Bélától Czabánig (no de nem akarok buta felsorolásba átmenni).

Szóval itt van a Szemle, itt van újra... Megint nagy a nyüzsi egy pár napig - boldog, boldogtalan ott kavar. Tehát: Szemlére fel!

Átrium
II. ker., Margit körút 55.

Mammut Budai Moziközpont
II. ker., Lövőház utca 2-6.

Kultiplex (volt Blue Box)
IX. ker., Kinizsi utca 28.

Millenniumi Rendezvényközpont
II. ker., Fény utca - Ganz Park G épület

- cp -