Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás
2009. március 24.

Idén március 29-én, vasárnap állítjuk át az órát. Hajnali kettőkor hajnali három órára egy órával előre kell tekerni az időmérőket. A hetvenes évek óta gyakorlatban lévő óraátállításnak elsősorban energiatakarékossági okai vannak.

Az energiamegtakarítás céljából bevezetett óraátállítás a villamosipari szakemberek szerint komoly megtakarítást jelent, a becslések alapján közel 120 gigawattórát, összegszerűsítve pedig hozzávetőleg 2,4 milliárd forintot spórolunk meg. Ez egy kisebb vidéki város éves fogyasztásának felel meg, országos viszonylatban pedig egy napnyi energiának. Mindez azonban nemcsak a spórolás miatt érdekes. Ugyanis akkor, amikor az emberek általában ébren vannak, több időt tölthetnek természetes fényben, ami a turizmus számára is kedvező.

Magyarországon csak néhány évtizede vezették be ezt a rendszert, de az óraátállítás gondolata először a 18. században, a villámhárító feltalálójában, Benjamin Franklinban merült fel. Franklin 1784-ben azt javasolta, hogy a márciusi napéjegyenlőség környékén állítsák egy órával előrébb az órákat, mert így energiát lehetne megtakarítani.

Az ötletet csak 1973-ban – az olajválság idején – ültették át a gyakorlatba, hogy a vállalatok és a háztartások energiát takaríthassanak meg, az akkori számítások szerint körülbelül 0,3 százaléknyit. Az országonként különböző átállítási rendszerek miatt az Európai Unió 1998-ban, illetve 2001-ben foglalkozott a témával, és összehangolta a műveletet. Így a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, amikor veszítünk egy órát azzal, hogy hajnali kettőkor előreállítjuk az órát hajnali háromra, a visszaállítás pedig október utolsó vasárnapján esedékes.


forrás: www.utazaselott.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország