Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Törökország 2011-ig harminc új golfpálya építését tervezi
2009. március 06.

A golf a minőségi idegenforgalom központi pillére a Boszporusz mentén

Már Harry Valérien, a ZDF Sportstúdiójának vezető személyisége is biztos volt benne: "A golf olyan, mint a drog: aki valaha elkezdte ezt a játékot, aligha tud megszabadulni tőle.”
Ez lehetett az egyik oka annak, hogy Törökországban az idegenforgalomért felelős személyek évekkel ezelőtt nagyszabású golfpálya-építésbe kezdtek. Ennek eredményeként ma Európa legszebb és legnagyobb golf-létesítményei Belek és Antalya közelében találhatók.
Az idegenforgalmi statisztikák szerint világszerte emelkedik az érdeklődés a golf-üdülések iránt. A golfozásnak az enyhe, nem túlságosan forró klíma kedvez, és Törökország a tenger közeli régióiban ideális klímával, luxus kivitelű golf-létesítményekkel, első osztályú golfpályákkal és csúcsminőségű kiszolgálással várják az amatőr és profi sportolókat egyaránt.

Belek – golfozás közben megpihen a lélek
Antalya közelében a tengerparton elterülő Belek község golfparadicsomként szerzett nemzetközi hírnevet. Belek sikerének titka a kiemelkedő minőség. "A golf-üdülőhelyek itt rendkívüli fényűzőek, a golfpályák pedig csodaszépek. Ezen a területen az igazi fellendülés az elmúlt években jelentkezett. Az enyhe klíma még télen is optimális feltételeket biztosít a golfozóknak” – ismerteti lelkesen Törökország előnyeit a bécsi turizmusért és a kultúráért felelős követtanácsos, Dr. Tahsin Yilmaz. – Az elkövetkező három évben további 30 új golfpálya megépítését tervezzük” – tette hozzá Dr. Yilmaz. A Boszporusz országának 2020-ig kidolgozott terveiben pedig újabb 100 golfpálya kialakítása szerepel. Ennek köszönhető, hogy a golf-utakra szakosodott utazásszervezők nemzetközi szövetsége 2008-ban a világszerte legjobb golf úti célnak járó IAGTO-díjjal tüntette ki Törökországot.

A golf, a kultúra és az életöröm kombinációja
A szinte kizárólag a turizmusból élő Belek község Antalyától 30 kilométerre, keletre található. A játék szüneteiben hosszú, apró kavicsok és homok borította strandok csalogatják a golfozókat kikapcsolódásra és a tengeri levegő élvezetére. A török minisztérium ezt az úti célt nemrég „turizmus-példaképnek” nevezte, amely modellként szolgálhat majd a következő évtizedek fejlesztéseihez. A kultúra iránt érdeklődők a golfozás mellett olyan antik helyszínekhez kirándulhatnak, mint például Perge, Myra, Phaselis vagy Termessos. De érdemes meglátogatni Antalyát vagy Side-t is. "A golf szerelmesei, akik egyszer már jártak Belekben, biztosan visszatérnek ide. Egyszerűen beleszeretnek az álomszép golf-tájakba – mondta Dr. Yilmaz.

Régi hagyomány
Törökországban a golfnak jelentős gyökerei vannak. Az ország első golfklubját, az "Istanbul Golf Club"-ot – amely Európa negyedik legrégebbi golfpályája – 1895-ben alapították meg. Ennek a klubnak a későbbiekben is nagy szerep jutott a sportág elterjesztésében és népszerűsítésében. Az ezt követő években további golfklubok is nyíltak Izmir-ben és Ankara-ban. Az első igazi profi golfklubot 1994-ben nyitották meg és egy évvel később megalakult a török golfszövetség, amely napjainkban is működik.

Magas minőségi színvonal
A török golfszövetség nagyon magas minőségi követelményeket támaszt a tagjaival és a pályáival szemben. A legfontosabb cél, hogy a minőség elérje a nemzetközi golfszövetségek által elvárt színvonalat, ezáltal Törökország nemzeti és nemzetközi versenyek és bajnokságok színhelyeként is bemutatkozhasson. Bár a golf a Boszporusz-parti országban fiatal sportágnak számít, a török golfszövetség tömegsportként is szeretné népszerűsíteni a golfot.

Golf-építészek versenyeznek a legszebb pályákért
1994 óta számtalan golfklub és -pálya épült Törökországban, az ismert építészek igazi „designer-pályákat” hoztak létre. Ezt a folyamatot a National Golfklub Antalya kezdte el David Feherty, ír profi golfozó és golfpálya-tervező közreműködésével. A pályák tervezésében a golfvilág igazi csillagai is részt vettek: Nick Faldo tervezte például Cornelia Golf Course pályáját, Lykia Links pedig az amerikai Perry Dye nevéhez köthető. Mindkettő számára konkurenciát jelent a skót Colin Montgomerie, aki nemrég nyitotta meg a "The Montgomerie" pályát.
A török golfpályák nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket: a Belekben található Gloria Golf Resort például első lett a "Golf Journal Travel Award" díjkiosztón – ahol a díjak odaítéléséről az olvasók döntenek. „Törökország az üdülőhelyek és pályák minősége mellett kellemes atmoszférát kínál keleti életérzéssel és érdekes kultúrával. Ezért évről-évre egyre több golfozó érkezik országunkba, hogy személyesen is megtapasztalja ezt az élményt” – magyarázza a követtanácsos, Dr. Yilmaz.

forrás: www.goturkey.com

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Törökország