Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kiállítás: A formaalkotás új irányai
2001. február 02.

Modern finn iparművészet budapesti kiállításokon

Finnország iparművészeti formatervezése igen nagy hatást gyakorol a mai európai és amerikai formakultúrára. És ez nem is váratlan, hiszen a finn iparművészet alkotásai bárkit képesek megszólítani: ötletesek, korszerűek, ugyanakkor emberközeliek is.

A finnek - észak-európai nyelvrokonaink - kultúrájáról általában talán még tudunk valamennyit, ám iparművészetükről már annál kevesebbet, pedig a Finnish Design néven az ötvenes évektől megújuló és nemzetközileg elismertté váló ipari formatervező irányzat iskolát teremtett a modern kor iparművészetében. Eredeti forma- és színvilágával, természetességével, igényes megoldásaival az új finn formatervezés kitörő sikert aratott világszerte, és inspirálóan hatott megannyi műhelyre és művészre a nyugati világban. Az új koncepciókat felvonultató használati tárgyak sikeresen feleltek meg a mind gyorsabban változó elvárásoknak, miközben megjelenésükben harmóniává egyesítették a célszerűséget és az esztétikumot.

A finn formatervezés termékenyen ötvözi a korszerűséget a hagyományokhoz való kötődéssel. Az iparművészek tervezésében megszülető tárgyak - bútorok, textíliák, használati tárgyak - elevenen őrzik a hagyományos finn tárgyi világ hangulatát formáikban, tónusaikban: a kialakított formavilág a tradícióból táplálkozik, így tartva meg hangulatában a nemzeti jellegzetességeket is. Ez lényegében annyit jelent, hogy a modern életformáknak és igényeknek megfelelően használják fel azokat a hagyományos technikákat, amelyekből még a kézművesség indult ki. Ugyanis tévednek, akik azt hiszik, hogy ez az újgenerációs tárgyalkotás minden előzmény nélkül született meg, hiszen természetesen a tárgykultúra gazdag tradícióiból bontakozhatott ki például az olyannyira meghatározó és emblematikus anyaghasználat - a gyapjú, a fém, a fa, az üveg ilyen természetességgel való alkalmazása.

Más oldalról viszont azt is tapasztalhatjuk, hogy ezek a tárgyak mennyire rugalmasan követik a mai igényeket, bennük egyensúlyra jut a megtartás és a célszerű átformálás. A formák egyszerre emelik ki a tradícióból kibontakozó anyagkezelést, és az újszerű szemléletet. Talán éppen az tette igazán népszerűvé és elismertté a Finnish Design alkotásait, hogy azok egyszerre őriztek meg hagyományos sajátosságokat és hoztak újat napjaink formavilágába.

A finn iparművészeti formatervezés újabb irányait most párhuzamosan két budapesti kiállítás mutatja be, amelyeket még február 4-éig tekinthetnek meg az érdeklődők.

Finnish Design: finn iparművészek kiállítása
Budapest Kiállítóterem

Bp., V. ker. Szabadsajtó út 5.
nyitva: hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között

Fiatal Finnek Fóruma: finn formatervezők kiállítása
Budapest Galéria Kiállítóháza

Bp., III. ker. Lajos utca 158.
nyitva: hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között

- cp -