Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Tömegeket vonz Mumbai-ba a nyolc Oscar-os Gettómilliomos
2009. március 02.

A nyolc Oscar-díjjal jutalmazott Gettómilliomos című film sikere egyre több turistát vonz Mumbainak abba a negyedébe, ahol a sztori szerint a film főszereplője felnőtt. Ezzel egy időben fellángolt a vita arról, etikus-e az efféle „szegénységturizmus”.

A Trainspottingot is jegyző brit Danny Boyle filmje egy olyan árva fiúról szól, aki Dharaviban, a világ egyik legszegényebb és legsűrűbben lakott negyedében nő fel, és aki hihetetlen sikert ér el a „Legyen Ön is milliomos!” indiai változatában. A mumbaii negyed iránt megélénkülő érdeklődés jó üzletet hozott például a Reality Tours and Travel nevű cégnek, amelynek forgalma 25 százalékkal nőtt a film bemutatója után. Chris Way, a cég egyik alapítója azt mondja, a novemberi merényletek óta, amelyekben 170 ember halt meg, folyamatosan nő a turisták száma, de a mostani megugrásban nagy szerepet játszik a film. A 2004. óta Mumbai-ban élő brit Way szerint Indiában sokan úgy gondolják, hogy a mozi – csakúgy, mint az utazási iroda – pornót csinál a szegénységből. Way azonban azt úgy véli, ezek félreértik a cége tevékenységét, hiszen egyrészt javítják a gettó negatív imázsát, másrészt pedig felkeltik az emberek érzékenységét. Amellett pedig jótékonykodnak is: a Reality Tours a túra hosszától függően 10 vagy 20 dollárt kér el egy turistától, adózás utáni nyeresége 80 százalékát pedig helyi jótékonysági szervezeteknek adja.

Mumbai korábban is a volt szegénységben „gyönyörködők” célpontja. A Salaam Bombay! című film készítője, Mira Nair vezette Salaam Balak Trust például azt mutatta be turistáknak, hogyan élnek gyerekek a pályaudvar mellett. Lehet túrákra befizetni Rio, Nairobi vagy Johannesburg szegénynegyedeibe és New Orleans-ben is kínáltak post-Katrina túrákat. „Az efféle tapasztalat akár értékes, szem-felnyitó is lehet, sőt akár az életét is megváltoztathatja a szemlélődőnek. Nem olyan, mint amikor az állatkertbe megy valaki. A különbség az interaktivitásban rejlik.” – magyarázta Jeff Greenwald, az EthicalTraveler.org igazgatója

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
India