Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Az üdülési csekk megadóztatása aláásná a belföldi turizmust
2009. február 19.

Február 16-án, az országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapján a miniszterelnök ismertette a kormány elképzeléseit az adózási rendszer átalakításáról.

Többek között azt mondta, hogy „ …. egyszerűsíteni kell az adórendszert, szélesíteni kell az adóalapokat, továbbá csökkenteni kell a kedvezmények, mentességek, kivételek körét. Nem lesz könnyű megváltoztatni az üdülési csekkek, étkezési kedvezmények rendszerét”. A miniszterelnök ugyanakkor azt is mondta, hogy „nem elegendő csupán a nagy hozzáadott értékű iparágakat segíteni, hanem azokat is támogatni kell, amelyek sok embert tudnak foglalkoztatni, például a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a turizmus, az építőipar.”
Csak remélni lehet, hogy az utóbbi válik valóra, az üdülés csekk megadóztatásának ötlete viszont elbukik. Erre reményt ad az, hogy információink szerint kormánypárti politikusok is határozottan kiállnak amellett, hogy az üdülési csekk őrizze meg eredeti funkcióját, s adómentes juttatásként töltsön be szerepet a szállodai és étkezési szolgáltatások igénybevételében, a belföldi turizmus élénkítésében.
Nem tudjuk, milyen formában adóztatná a kormány az üdülési csekket, azt azonban tudjuk, hogy ma a szálláshelyek belföldi forgalmának meghatározó részét adja a csekkforgalom. Tavaly mintegy 30 milliárd forintért váltottak be szálláshelyeken üdülési csekket, ami a magyarországi szállodák teljes forgalmának (mintegy 250 milliárd forint) 12 százaléka, a szállodák belföldi forgalmának (mintegy 90 milliárd forint) egyharmada (!). Nem túlzás azt állítani, hogy az üdülési csekkek rendszerének megrendítése egyet jelentene a belföldi forgalomból élő, elsősorban nem budapesti szállodák ellehetetlenülésével, s több ezer munkahely megszűnésével.

forrás: www.turizmuspanorama.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország