Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Megújul Lisszabon történelmi központja, a Baixa
2009. február 17.

Lisszabon történelmi központja, a Baixa, amely korábban pusztulásnak indult és kiürült, új életre kel: a portugál főváros polgármesteri hivatala elkötelezte magát a város "szívének" újjáépítése mellett.

A neoklasszikus stílusú Baixa az 1755. évi földrengés által lerombolt város romjain épült ki Lisszabon centrumává, a hatalom, a kereskedelem és a pénzvilág központjává, "város szívévé és arcává". A polgármesteri hivatal január óta az úgynevezett Baixa-terv keretében mentőintézkedések sorozatát jelentette be: 70 felújítási engedélyt adtak ki, bejelentették egy új múzeum és egy egyetemi kollégium felépítését, támogatást helyeztek kilátásba szállodák és kerthelyiségek építéséhez, korlátozzák a gépkocsiforgalmat.

A polgármesteri hivatal számításai szerint a Baixa felújításához 2020-ig 700 millió euróra (208 milliárd forint) lesz szükség. Antonio Costa csapata a turizmust kívánja a főváros gazdasági motorjává tenni. Ezért növelni kívánja Lisszabon szállodai és kulturális kínálatát, hogy így ki tudják majd használni a hamarosan megnyíló új nemzetközi repülőteret, valamint a nagysebességű vonatot és a luxus óceánjárók számára épülő kikötőt.

Ezzel párhuzamosan - jelentős adóssága ellenére - a polgármesteri hivatal úgy határozott, hogy maga is beruház több nagy létesítménybe. Ilyen lesz a divat és a dizájn múzeuma, amelynek megnyitását 2010 végére tervezik. (MTI)

forrás: www.turizmuspanorama.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Lisszabon
Portugália