Táplálkozásunk nélkülözhetetlen elemei - a vitaminok
2001. január 12.
Előfordulhat, hogy a téli időszakkezdetével - amikor kevesebb friss gyümölcsöt és zöldséget van módunkfogyasztani - átmenetileg vitaminhiányos állapot (hipovitaminózis) lép fel szervezetünkben; máskor meg - például helytelen táplálkozási szokásokból eredően - éppen túltelítődés (hipervitaminózis)alakul ki. Mindkét esetben zavarok keletkezhetnek mind szervezetünk energiagazdálkodásában, mind pedig testünk folytonos önmegújításában, regenerálódásában.
Másfelől viszont az is megfigyelhető, hogy az üzleti érdekektől vezérelt gyógyszeripar erősen misztifikálja a vitaminok szerepét, aminek szintén lehetnek káros mellékhatásai. Reklámhadjárataik ösztönzésére megváltozhatnak vitaminfogyasztási szokásaink is, amivel érzékeny élettani egyensúlyok borulhatnak fel szervezetünkben.
De mik is azok a vitaminok, és hogyan állnak kapcsolatban az emberi szervezet belső folyamataival? Ebben a kérdéskörben keresünk válaszokat a következőkben.
Mit kell tudnunk a vitaminokról?
A vitaminok viszonylag kis molekulasúlyúszerves vegyületek, amelyekre az emberi szervezetnek csak kisebb mennyiségekbenugyan, de feltétlenül szüksége van energia- és tápanyagátalakítófolyamataiban. Nélkülözhetetlen voltuk abból ered, hogy számos enzim (azaz testünk biokémiai működéseit szabályozó vegyület) alkotórészekéntaz anyagcsere-folyamatokban fejtik ki hatásukat.
Ezek a vegyületek tehát egyáltalában nem közvetlenül energiát szolgáltatnak (ahogyan azt a gyógyszerreklámok némelyike sugalmazza), hanem olyan reakciók működtetését segítik elő, amelyekben más tápanyagok feldolgozásából eredően szabadul fel energia, valamint különböző- testünk fejlődéséhez vagy regenerálódásához szükséges - vegyület.
Mivel azonban a vitaminok többsége egyáltalánnem szintetizálódhat a szervezetben, azokat táplálékaink részeként vesszükfel; így viszont figyelemmel kell lennünk a bevitt mennyiségekre is. Eztazonban már csak az is meghatározza, hogy az adott vitamin milyen oldhatóságitulajdonságokkal rendelkezik, vegyületeik ugyanis két csoportra oszlanak: vízbenoldhatókra és zsírban oldhatókra. Előbbiek könnyen távoznak szervezetünkből,így azokat naponta pótolnunk kell; utóbbiak viszont éppen hogy felhalmozódhatnak(akár túlzott mértékben is), és így olykor túladagolási tüneteket isokozhatnak.
Figyelembe kell továbbá venni egyéb tényezőketis, így például azt, hogy egyes vitaminok hő hatására bomlanak, amikonyhatechnikai szempontból ösztönözhet nagyobb gondosságra.
Röviden az egyes vitaminokról
Az alábbiakban a jelentősebbvitaminokat igyekszünk külön-külön is röviden, lényegretörően áttekinteni- kitérve többek között a napi szükséglet mennyiségére, az előfordulásra,alapvető élettani hatásokra, hiány vagy túladagolás tüneteire.
A-vitamin (axerophtol)
napi szükséglet: 0,8-1 mg
forrásai: vaj, tojássárgája, máj,vese, piros és sárga zöldségek, gyümölcsök - pl. paradicsom, sárgarépa (ezek festékanyaga - a karotin - az emésztőrendszerben alakul A-vitaminná)
élettani hatásai: nélkülözhetetlen a szürkületi látáshoz; fenntartja a hámsejtek épségét, segíti a növekedést (főleg a csontokét valamint a fogakét); fokozza a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét
hiányában fellépő tünetek: kiszáradt, repedezett bőr; farkasvakság
túladagolásakor fellépő tünetek: hajhullás, bőrgyulladás; fáradtság
egyéb: zsíroldékony
B1-vitamin (tiamin vagy aneurin)
napi szükséglet: 1,2-1,8 mg
forrásai: élesztő, hús, bab, dió,korpás liszt, rozs
élettani hatásai: az izmok és azidegek működésében játszik szerepet
hiányában fellépő tünetek: izombénulás; depresszió
túladagolásakor fellépő tünetek: viszketés, izzadás
egyéb: vízben oldódik, hőre bomlik
B2-vitamin (riboflavin)
napi szükséglet: 1,5-2 mg
forrásai: tej, sajt, hús, tojás
élettani hatásai: a bőrszövet egészségesműködésében játszik szerepet
hiányában fellépő tünetek: fogínygyulladás,szájzuggyulladás
egyéb: vízoldható, hőre nem bomló
B3-vitamin (nikotinsavamid)
napi szükséglet: 15-25 mg
forrásai: búzadara, korpa; hús, máj
élettani hatásai: idegműködésben ésa bőrszövet egészségének fenntartásában van szerepe
hiányában fellépő tünetek: bőrgyulladás;hasmenés; szellemi károsodás
túladagolásakor fellépő tünetek: allergia
egyéb: vízoldékony, hőre nem bomló
B5-vitamin (pantoténsav)
napi szükséglet: 8 mg
forrásai: karfiol, máj, tej, barna kenyér
élettani hatásai: a bőr és haj egészségesállapotának fenntartásában jut szerephez
hiányában fellépő tünetek: őszülés
egyéb: vízoldékony, hőre nem bomló
B6-vitamin (piridoxin)
napi szükséglet: 1,5-3 mg
forrásai: élesztő, búza, burgonya, máj,tengeri hal
élettani hatásai: izomműködés, idegműködésfolyamatainak résztvevője; szerepet játszik ingerületátvivő anyagok képzésében
hiányában fellépő tünetek:idegrendszeri zavarok; bőrbetegségek
túladagolásakor fellépő tünetek: bőrérzéketlenség;bénulás
egyéb: vízoldékony, hőre nem bomlik
B12-vitamin (kobalamin)
napi szükséglet: 0,001-0,005 mg
forrásai: sovány hús, máj, tojás,tejtermékek
élettani hatásai: fehérjeképzés résztvevői;az idegek és a bőr egészséges működéséhez szükséges
hiányában fellépő tünetek: gyengeség,ingerültség, "feszült idegállapot"
túladagolásakor fellépő tünetek: pattanások
egyéb: vízoldékony, hőre nem bomlik
Bc-vitamin vagy M-vitamin (fólsav)
napi szükséglet: 0,15 mg
forrásai: máj, tej, barna kenyér, élesztő,zöld levelek
élettani hatásai: a vérsejtek képzéséhez szükséges
hiányában fellépő tünetek: vérképzésizavar; gyomor- és bélpanaszok; a növekedés visszamaradása
egyéb: vízoldékony, hőre nem bomló;bizonyos bélbaktériumok is előállítják
H-vitamin (biotin)
forrásai: tej, élesztő, belsőségek
élettani hatásai: a szövetek növekedéséhezés egészséges működéséhez szükséges
hiányában fellépő tünetek: fokozott faggyútermelődés; a növekedés megáll
egyéb: vízoldékony, hőre nem bomló;szintén a B2-vitamincsoport tagja; egyes bélbaktériumok is képesek előállítani
C-vitamin (aszkorbinsav)
napi szükséglet: 70-75 mg
forrásai: gyümölcsök - citrusfélék (pl. narancs, citrom); zöldségek (elsősorban paradicsom, paprika)
élettani hatásai: szövetek képződéséhezés egészséges fennmaradásához szükséges; fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet és gyorsítja a sebek begyógyulását
hiányában fellépő tünetek: skorbut; fertőzésre való hajlam; lassú sebgyógyulás; fogínyvérzés
túladagolásakor fellépő tünetek: vesekő; gyomorfekély; hasmenés
egyéb: vízoldékony, hőre bomlik
D-vitamin (kalciferol)
napi szükséglet: 0,005-0,01 mg
forrásai: máj, tojássárgája, tengerihal, élesztő, tej, vaj
élettani hatásai: a kalcium ésa foszfor felvételéhez és a csontokba való beépüléséhez szükséges
hiányában fellépő tünetek: csontfejlődésizavarok, rendellenességek (növekedésben lévő gyermekeknél); csontlágyulás(felnőttkorban)
túladagolásakor fellépő tünetek: mészlerakódásaz erekben és a vesékben; hányás, hasmenés
egyéb: zsíroldékony; UV-fény (napfény)hatására képződik a bőrben elővitaminjából
E-vitamin (tokoferol)
napi szükséglet: 10-12 mg
forrásai: mogyoró, dió, növényiolajok, gabonacsíra; hús tojássárgája
élettani hatásai: szerepet játszik aDNS, az RNS és a vörösvérsejtek képzésében; fokozza az izmok tápanyaglebontását
hiányában fellépő tünetek: kóros zsíremésztés
túladagolásakor fellépő tünetek:izomgyengeség; véralvadás zavara
egyéb: zsíroldékony; az A-vitamint védiaz oxidációtól; a K-vitamin hatását csökkenti
K-vitamin (fillokinon)
napi szükséglet: 1-20 mg
forrásai: karfiol, káposzta,paradicsom, spenót, dió, gabona, tej
élettani hatásai: a májban a véralvadástokozó protrombin képződéséhez szükséges
hiányában fellépő tünetek: vérzékenység
túladagolásakor fellépő tünetek: vérképzésizavarok
egyéb: zsíroldékony; a bélcsatorna baktériumflórája is előállítja
- cp -
Másfelől viszont az is megfigyelhető, hogy az üzleti érdekektől vezérelt gyógyszeripar erősen misztifikálja a vitaminok szerepét, aminek szintén lehetnek káros mellékhatásai. Reklámhadjárataik ösztönzésére megváltozhatnak vitaminfogyasztási szokásaink is, amivel érzékeny élettani egyensúlyok borulhatnak fel szervezetünkben.
De mik is azok a vitaminok, és hogyan állnak kapcsolatban az emberi szervezet belső folyamataival? Ebben a kérdéskörben keresünk válaszokat a következőkben.
Mit kell tudnunk a vitaminokról?
A vitaminok viszonylag kis molekulasúlyúszerves vegyületek, amelyekre az emberi szervezetnek csak kisebb mennyiségekbenugyan, de feltétlenül szüksége van energia- és tápanyagátalakítófolyamataiban. Nélkülözhetetlen voltuk abból ered, hogy számos enzim (azaz testünk biokémiai működéseit szabályozó vegyület) alkotórészekéntaz anyagcsere-folyamatokban fejtik ki hatásukat.
Ezek a vegyületek tehát egyáltalában nem közvetlenül energiát szolgáltatnak (ahogyan azt a gyógyszerreklámok némelyike sugalmazza), hanem olyan reakciók működtetését segítik elő, amelyekben más tápanyagok feldolgozásából eredően szabadul fel energia, valamint különböző- testünk fejlődéséhez vagy regenerálódásához szükséges - vegyület.
Mivel azonban a vitaminok többsége egyáltalánnem szintetizálódhat a szervezetben, azokat táplálékaink részeként vesszükfel; így viszont figyelemmel kell lennünk a bevitt mennyiségekre is. Eztazonban már csak az is meghatározza, hogy az adott vitamin milyen oldhatóságitulajdonságokkal rendelkezik, vegyületeik ugyanis két csoportra oszlanak: vízbenoldhatókra és zsírban oldhatókra. Előbbiek könnyen távoznak szervezetünkből,így azokat naponta pótolnunk kell; utóbbiak viszont éppen hogy felhalmozódhatnak(akár túlzott mértékben is), és így olykor túladagolási tüneteket isokozhatnak.
Figyelembe kell továbbá venni egyéb tényezőketis, így például azt, hogy egyes vitaminok hő hatására bomlanak, amikonyhatechnikai szempontból ösztönözhet nagyobb gondosságra.
Röviden az egyes vitaminokról
Az alábbiakban a jelentősebbvitaminokat igyekszünk külön-külön is röviden, lényegretörően áttekinteni- kitérve többek között a napi szükséglet mennyiségére, az előfordulásra,alapvető élettani hatásokra, hiány vagy túladagolás tüneteire.
A-vitamin (axerophtol)
napi szükséglet: 0,8-1 mg
forrásai: vaj, tojássárgája, máj,vese, piros és sárga zöldségek, gyümölcsök - pl. paradicsom, sárgarépa (ezek festékanyaga - a karotin - az emésztőrendszerben alakul A-vitaminná)
élettani hatásai: nélkülözhetetlen a szürkületi látáshoz; fenntartja a hámsejtek épségét, segíti a növekedést (főleg a csontokét valamint a fogakét); fokozza a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét
hiányában fellépő tünetek: kiszáradt, repedezett bőr; farkasvakság
túladagolásakor fellépő tünetek: hajhullás, bőrgyulladás; fáradtság
egyéb: zsíroldékony
B1-vitamin (tiamin vagy aneurin)
napi szükséglet: 1,2-1,8 mg
forrásai: élesztő, hús, bab, dió,korpás liszt, rozs
élettani hatásai: az izmok és azidegek működésében játszik szerepet
hiányában fellépő tünetek: izombénulás; depresszió
túladagolásakor fellépő tünetek: viszketés, izzadás
egyéb: vízben oldódik, hőre bomlik
B2-vitamin (riboflavin)
napi szükséglet: 1,5-2 mg
forrásai: tej, sajt, hús, tojás
élettani hatásai: a bőrszövet egészségesműködésében játszik szerepet
hiányában fellépő tünetek: fogínygyulladás,szájzuggyulladás
egyéb: vízoldható, hőre nem bomló
B3-vitamin (nikotinsavamid)
napi szükséglet: 15-25 mg
forrásai: búzadara, korpa; hús, máj
élettani hatásai: idegműködésben ésa bőrszövet egészségének fenntartásában van szerepe
hiányában fellépő tünetek: bőrgyulladás;hasmenés; szellemi károsodás
túladagolásakor fellépő tünetek: allergia
egyéb: vízoldékony, hőre nem bomló
B5-vitamin (pantoténsav)
napi szükséglet: 8 mg
forrásai: karfiol, máj, tej, barna kenyér
élettani hatásai: a bőr és haj egészségesállapotának fenntartásában jut szerephez
hiányában fellépő tünetek: őszülés
egyéb: vízoldékony, hőre nem bomló
B6-vitamin (piridoxin)
napi szükséglet: 1,5-3 mg
forrásai: élesztő, búza, burgonya, máj,tengeri hal
élettani hatásai: izomműködés, idegműködésfolyamatainak résztvevője; szerepet játszik ingerületátvivő anyagok képzésében
hiányában fellépő tünetek:idegrendszeri zavarok; bőrbetegségek
túladagolásakor fellépő tünetek: bőrérzéketlenség;bénulás
egyéb: vízoldékony, hőre nem bomlik
B12-vitamin (kobalamin)
napi szükséglet: 0,001-0,005 mg
forrásai: sovány hús, máj, tojás,tejtermékek
élettani hatásai: fehérjeképzés résztvevői;az idegek és a bőr egészséges működéséhez szükséges
hiányában fellépő tünetek: gyengeség,ingerültség, "feszült idegállapot"
túladagolásakor fellépő tünetek: pattanások
egyéb: vízoldékony, hőre nem bomlik
Bc-vitamin vagy M-vitamin (fólsav)
napi szükséglet: 0,15 mg
forrásai: máj, tej, barna kenyér, élesztő,zöld levelek
élettani hatásai: a vérsejtek képzéséhez szükséges
hiányában fellépő tünetek: vérképzésizavar; gyomor- és bélpanaszok; a növekedés visszamaradása
egyéb: vízoldékony, hőre nem bomló;bizonyos bélbaktériumok is előállítják
H-vitamin (biotin)
forrásai: tej, élesztő, belsőségek
élettani hatásai: a szövetek növekedéséhezés egészséges működéséhez szükséges
hiányában fellépő tünetek: fokozott faggyútermelődés; a növekedés megáll
egyéb: vízoldékony, hőre nem bomló;szintén a B2-vitamincsoport tagja; egyes bélbaktériumok is képesek előállítani
C-vitamin (aszkorbinsav)
napi szükséglet: 70-75 mg
forrásai: gyümölcsök - citrusfélék (pl. narancs, citrom); zöldségek (elsősorban paradicsom, paprika)
élettani hatásai: szövetek képződéséhezés egészséges fennmaradásához szükséges; fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet és gyorsítja a sebek begyógyulását
hiányában fellépő tünetek: skorbut; fertőzésre való hajlam; lassú sebgyógyulás; fogínyvérzés
túladagolásakor fellépő tünetek: vesekő; gyomorfekély; hasmenés
egyéb: vízoldékony, hőre bomlik
D-vitamin (kalciferol)
napi szükséglet: 0,005-0,01 mg
forrásai: máj, tojássárgája, tengerihal, élesztő, tej, vaj
élettani hatásai: a kalcium ésa foszfor felvételéhez és a csontokba való beépüléséhez szükséges
hiányában fellépő tünetek: csontfejlődésizavarok, rendellenességek (növekedésben lévő gyermekeknél); csontlágyulás(felnőttkorban)
túladagolásakor fellépő tünetek: mészlerakódásaz erekben és a vesékben; hányás, hasmenés
egyéb: zsíroldékony; UV-fény (napfény)hatására képződik a bőrben elővitaminjából
E-vitamin (tokoferol)
napi szükséglet: 10-12 mg
forrásai: mogyoró, dió, növényiolajok, gabonacsíra; hús tojássárgája
élettani hatásai: szerepet játszik aDNS, az RNS és a vörösvérsejtek képzésében; fokozza az izmok tápanyaglebontását
hiányában fellépő tünetek: kóros zsíremésztés
túladagolásakor fellépő tünetek:izomgyengeség; véralvadás zavara
egyéb: zsíroldékony; az A-vitamint védiaz oxidációtól; a K-vitamin hatását csökkenti
K-vitamin (fillokinon)
napi szükséglet: 1-20 mg
forrásai: karfiol, káposzta,paradicsom, spenót, dió, gabona, tej
élettani hatásai: a májban a véralvadástokozó protrombin képződéséhez szükséges
hiányában fellépő tünetek: vérzékenység
túladagolásakor fellépő tünetek: vérképzésizavarok
egyéb: zsíroldékony; a bélcsatorna baktériumflórája is előállítja
- cp -
ünnepi ajánlatok
- Valutaváltó
- Üzemanyagárak
- Iránytű
- EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
- Hasznos információk
- Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
- Utazók sarka
- Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.