Ideális testsúly - Fél egészség
2001. január 04.
Testedzési és étrendi tanácsok az ideálistestsúly eléréséhez
Elteltek az ünnepek most is: túlvagyunk jó néhány kiadós családi ebéden és vacsorán, - és ezbizony esetleg a pocakunkon is meglátszik. Testsúlyunk nem kívánt kilókkalis 'gyarapodhatott'. Ilyenkor - ünnepek után - tehátnem árthat jobban figyelni arra is, súlyunk mennyiben tér el az optimálistól,és ha szükséges, lépéseket kell tennünk a súlyfölösleg ledolgozásáért.
A cél elérése érdekében elsősorbanétkezési szokásainkon kell változtatni (pl.: különféle diéták, "fogyókúra", stb.), azonban általánosabban vett életmódunk sokegyéb területén is tehetünk apró előrelépéseket, amelyek utóbb nagybanhozzájárulhatnak testsúlycsökkentési kísérletünk eredményességéhez,és így végeredményében közérzetünk javulásához szintén.
A súlyfölösleg tulajdonképpen különbözőenergiaforrások túlzott felhalmozódása szervezetünkben, így a testsúly csökkentéseéppen azzal érhető el, ha fokozzuk kalória-felhasználásunkat, serkentjükanyagcserefolyamatainkat. Ez rendszeres (naponta végzett) testmozgással,testedzéssel érhető el a leginkább.
A célra igen megfelelő a futás, az úszás,vagy a kerékpározás; ezekből legalább napi negyed órányi szükséges, ésszervezetünk számára a reggeli időszak a legalkalmasabb. Minél több oxigénthasznál fel testünk a végzett mozgás során, annál több kalóriát égetünkel.
(A gyors gyaloglás is nagyon jó lehet,de itt is alapvető feltétel - a hosszabb táv mellett -, hogykitartóan, folyamatosan végezzük, ugyanis csak így valósul meg igazánkedvezően az enzimtermelődés fokozódása, ami elősegíti a zsírégetést.)
Étrendünkben lehetőleg kerülnünk kell a magas zsírtartalmú élelmiszereket; de általában is figyelemmel kell lennünk a bevitt mennyiségekre.
Zöldségeket, gyümölcsöket, tésztaféléket,rizst, gabonaféléket lényegében tetszés szerinti mennyiségbenfogyaszthatunk, mivel ezek szinte nem tartalmaznak zsírt; mértékkelszerepelhetnek táplálkozásunkban továbbá: zsírszegény (max. 1,5 %-os)tej, legfeljebb 25 % zsírtartalmú sajtok, bőr nélküli sovány baromfi, soványhal (pisztráng, busa). Kifejezetten tartózkodnunk kell viszont az édességektől,a magasabb zsírtartalmú tejtől és tejtermékektől, a növényi olajatmagasabb arányban tartalmazó magvaktól (dió, mogyoró), valamint a zsírosabbhalfajtáktól (ponty, hering).
A szeszesital-fogyasztás terén testsúlyunk kapcsán szintén fontos a mértékletesség; az alkohol már magas kalóriaérték emiatt is hízlal, de jelentősen lassítja az anyagcserefolyamatokat is. Kivételt képez viszont a száraz fehér- vagy vörösbor: egy pohár bor serkenti az emésztést, és kiegyenlíti a vércukorszintet.
(Néhány élelmiszer esetében külön is kiemelhető zsírégető hatás ismert, ilyen például az eper, a sárgabarack,bármely sovány tengeri halfajta, vagy éppen a friss petrezselyem; -ezek általában a zsírbontó hormonok működésének élénkítésévelhatnak.)
A folyadékfogyasztás napi optimuma egyéni alkattól függően másfél-két liter (6-8 pohár) körül van, ezt a mennyiségetalkothatja ásványvíz, gyümölcslé, gyümölcstea vegyesen. A testmozgás végzésekorvesztett folyadékmennyiséget is idejében pótolni kell. Csak elegendő folyadékbevitele mellett működik megfelelően emésztésünk; továbbá igaz az is,hogy telítettség-érzetet okozva lényegében éhségünket szintén csökkenti.
Étkezéseink napi rendjében ishasznosak lehetnek bizonyos változtatások, ugyanis lehetséges - és célszerűis - tudatosan igazodni szervezetünk anyagcserefolyamatainak természetesingadozásaihoz (reggel még kisebb az anyagcserefolyamataink intenzitása, napközbennagyobb aktivitás jellemző, míg azután estére ismét lelassulástapasztalható).
Étkezzünk naponta minél többször (ideálisan napi három főétkezés, valamint tízórai és uzsonna), így egyenletesebb lesz szervezetünk energiaellátása, nem érezzük magunkat napközben kimerültnek, nem tör ránk farkaséhség, és általában is kedvezőbben alakul szervezetünkben a zsíranyagcsere.
Lefekvés előtt három órával már semmit se együnk, mivel ekkorra újból alacsonyabb lesz anyagcserefolyamataink intenzitása, és így az ilyenkor fogyasztott kalória már leginkább zsírpárnáváalakul.
A fentieket szem előtt tartva táplálkozásunkés energiafelhasználásunk lényegesen kiegyensúlyozottabbá válhat, ami többekközött segíthet testsúlyunkat az optimális szintre hozni, valamint ottmegtartani. Az ideális étrend és életmód követése ugyanakkor már magábanis jó erőnlétet biztosít, ami hozzájárul ahhoz, hogy megőrizhessük egészségünket,hogy mindenkor jól érezhessük magunkat a bőrünkben.
- cp -
Elteltek az ünnepek most is: túlvagyunk jó néhány kiadós családi ebéden és vacsorán, - és ezbizony esetleg a pocakunkon is meglátszik. Testsúlyunk nem kívánt kilókkalis 'gyarapodhatott'. Ilyenkor - ünnepek után - tehátnem árthat jobban figyelni arra is, súlyunk mennyiben tér el az optimálistól,és ha szükséges, lépéseket kell tennünk a súlyfölösleg ledolgozásáért.
A cél elérése érdekében elsősorbanétkezési szokásainkon kell változtatni (pl.: különféle diéták, "fogyókúra", stb.), azonban általánosabban vett életmódunk sokegyéb területén is tehetünk apró előrelépéseket, amelyek utóbb nagybanhozzájárulhatnak testsúlycsökkentési kísérletünk eredményességéhez,és így végeredményében közérzetünk javulásához szintén.
A súlyfölösleg tulajdonképpen különbözőenergiaforrások túlzott felhalmozódása szervezetünkben, így a testsúly csökkentéseéppen azzal érhető el, ha fokozzuk kalória-felhasználásunkat, serkentjükanyagcserefolyamatainkat. Ez rendszeres (naponta végzett) testmozgással,testedzéssel érhető el a leginkább.
A célra igen megfelelő a futás, az úszás,vagy a kerékpározás; ezekből legalább napi negyed órányi szükséges, ésszervezetünk számára a reggeli időszak a legalkalmasabb. Minél több oxigénthasznál fel testünk a végzett mozgás során, annál több kalóriát égetünkel.
(A gyors gyaloglás is nagyon jó lehet,de itt is alapvető feltétel - a hosszabb táv mellett -, hogykitartóan, folyamatosan végezzük, ugyanis csak így valósul meg igazánkedvezően az enzimtermelődés fokozódása, ami elősegíti a zsírégetést.)
Étrendünkben lehetőleg kerülnünk kell a magas zsírtartalmú élelmiszereket; de általában is figyelemmel kell lennünk a bevitt mennyiségekre.
Zöldségeket, gyümölcsöket, tésztaféléket,rizst, gabonaféléket lényegében tetszés szerinti mennyiségbenfogyaszthatunk, mivel ezek szinte nem tartalmaznak zsírt; mértékkelszerepelhetnek táplálkozásunkban továbbá: zsírszegény (max. 1,5 %-os)tej, legfeljebb 25 % zsírtartalmú sajtok, bőr nélküli sovány baromfi, soványhal (pisztráng, busa). Kifejezetten tartózkodnunk kell viszont az édességektől,a magasabb zsírtartalmú tejtől és tejtermékektől, a növényi olajatmagasabb arányban tartalmazó magvaktól (dió, mogyoró), valamint a zsírosabbhalfajtáktól (ponty, hering).
A szeszesital-fogyasztás terén testsúlyunk kapcsán szintén fontos a mértékletesség; az alkohol már magas kalóriaérték emiatt is hízlal, de jelentősen lassítja az anyagcserefolyamatokat is. Kivételt képez viszont a száraz fehér- vagy vörösbor: egy pohár bor serkenti az emésztést, és kiegyenlíti a vércukorszintet.
(Néhány élelmiszer esetében külön is kiemelhető zsírégető hatás ismert, ilyen például az eper, a sárgabarack,bármely sovány tengeri halfajta, vagy éppen a friss petrezselyem; -ezek általában a zsírbontó hormonok működésének élénkítésévelhatnak.)
A folyadékfogyasztás napi optimuma egyéni alkattól függően másfél-két liter (6-8 pohár) körül van, ezt a mennyiségetalkothatja ásványvíz, gyümölcslé, gyümölcstea vegyesen. A testmozgás végzésekorvesztett folyadékmennyiséget is idejében pótolni kell. Csak elegendő folyadékbevitele mellett működik megfelelően emésztésünk; továbbá igaz az is,hogy telítettség-érzetet okozva lényegében éhségünket szintén csökkenti.
Étkezéseink napi rendjében ishasznosak lehetnek bizonyos változtatások, ugyanis lehetséges - és célszerűis - tudatosan igazodni szervezetünk anyagcserefolyamatainak természetesingadozásaihoz (reggel még kisebb az anyagcserefolyamataink intenzitása, napközbennagyobb aktivitás jellemző, míg azután estére ismét lelassulástapasztalható).
Étkezzünk naponta minél többször (ideálisan napi három főétkezés, valamint tízórai és uzsonna), így egyenletesebb lesz szervezetünk energiaellátása, nem érezzük magunkat napközben kimerültnek, nem tör ránk farkaséhség, és általában is kedvezőbben alakul szervezetünkben a zsíranyagcsere.
Lefekvés előtt három órával már semmit se együnk, mivel ekkorra újból alacsonyabb lesz anyagcserefolyamataink intenzitása, és így az ilyenkor fogyasztott kalória már leginkább zsírpárnáváalakul.
A fentieket szem előtt tartva táplálkozásunkés energiafelhasználásunk lényegesen kiegyensúlyozottabbá válhat, ami többekközött segíthet testsúlyunkat az optimális szintre hozni, valamint ottmegtartani. Az ideális étrend és életmód követése ugyanakkor már magábanis jó erőnlétet biztosít, ami hozzájárul ahhoz, hogy megőrizhessük egészségünket,hogy mindenkor jól érezhessük magunkat a bőrünkben.
- cp -
ünnepi ajánlatok
- Valutaváltó
- Üzemanyagárak
- Iránytű
- EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
- Hasznos információk
- Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
- Utazók sarka
- Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.