Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Sok ember utazását hiúsította meg a ferihegyi sztrájk
2008. december 11.

A szakszervezetek által szervezett sztrájk Budapest nemzetközi repülőterén sokak utazását hiúsította meg, de a teljes forgalmat nem bénította meg.
A Budapest Airport (BA) szakértőinek számítása szerint a Ferihegyi Repülőtéren folyó szakszervezeti sztrájk napi több tíz millió forintos kárt okoz. A sztrájk miatt 25 érkező és 26 induló járatot kellett törölni Ferihegyen, több gép azonban elindult, a 2B terminálon lassan ugyan, de folyamatosan jutnak át az utasok a biztonsági ellenőrzésen.

A BA szerdai közleményében - amelyet az MTI-hez juttatott el - a cég hangsúlyozta: mindemellett a munkabeszüntetést zsarolásnak és felháborítónak is tartja egyben. Leszögezi: miközben a vállalat célja a légikikötő biztonságos üzemeltetése, a két szakszervezet kizárólag azon munkálkodik, hogy önös céljaik elérésére használják fel Ferihegyet, és az itt megforduló utasok tízezreit.

Szakszervezeti értékelés szerint viszont sikeres a munkabeszüntetés, mivel példátlanul magas, 90 százalékos a légikikötőben szerda reggel kezdődött sztrájk támogatottsága. A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ), valamint a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) leszögezi: továbbra is bármikor készek érdemi tárgyalásokat kezdeni a cégvezetéssel, amennyiben az felhagy a "három M" - megfélemlítés, mellébeszélés, megalázás - stratégiájával. Ha a BA továbbra is csak látszat-egyeztetéseket szeretne, miközben a szakszervezeteket sértegeti, és csúsztatásokkal, trükkökkel igyekszik kibújni munkaadói felelőssége alól, akkor viszont elhúzódó sztrájkra kell felkészülni Ferihegyen.

forrás: MTI