Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Trópusi merülőhely a sivatagban
2008. december 11.

Az amerikai Utah államban egy nagyon különleges mesterséges merülőhelyet alakítottak ki.

Utah államnak egyetlen tengerrel sincs kapcsolata, az erősen sivatagos térség aligha jut eszébe bárkinek is, aki a Karib-tengerben őshonos halak között szeretne búvárkodni. Ám a Bonneville Seabase megálmodói mégis egy kis trópust építettek ki, Salt Lake City városától nem messze.

A 20 éve kezdődött munka során George Sanders és Linda Nelson számos halat telepított a sós vízű tóba, és most több ezer állat népesíti azt be, többek között dajkacápák is. A tengerbiológiai kísérlet helyszínéül szolgáló tó közel 1300 méteres tengerszint feletti magasságban hetente négy napon át fogadja a búvárokat és sznorkelezőket, szerény 15 dolláros belépti díj ellenében. Az alapítók interaktív akváriumnak tartják a helyet, és persze leszögezik, a cápák sem harapnak- hacsak nem húzza meg valaki a farokúszójukat.

A projekt meglehetősen egyedi, hiszen az ilyen mesterséges élőhelyek -messze minden tengertől- meglehetősen ritkák. Ám vannak olyan hotelkomplexumok, amelyek tanulmányozzák, nem tudnak-e maguk is építeni ilyen búvártavat, plusz vonzerővel ruházva fel a természetes vizektől távol eső nyaralóhelyeiket. Itt rendelkezésre állt a sós víz, melynek vegyelemzése után vették meg a területet, ahol természetes vízforrásból táplált üreg is volt. Bár az összetétel nem egyezik meg a tengerével, mégis jól vannak benne a halak: élnek itt angyalhalak, pillangóhalak, csattogóhalak is. A korallok viszont nem nőnek, míg az algák sok gondot okozva nagyon gyorsan szaporodnak.

Maga a merülőhely három, aránylag elkülönülő öbölből áll, melyek mélysége különböző. Mindegyikben élnek halak, és van, ahol kiépített trepniket is találni a víz alatt. A legmélyebb öböl 20 méter mélységű, tehát teljesen valóságos merülési élményt jelent itt a búvárkodás, a télen nagyjából 19, nyáron akár 30 fok közelébe kúszó hőmérsékletű vízben. A látótávolság a gyenge pont: a sivatagi viharok, az erős szelek, az algák mind ronthatják, és egy-másfél méteresre csökkenthetik, míg a legjobb napokon 5-6 méter lehet.

A merülőhely mindenesetre igazán különleges, és mi, akik oly távol lakunk minden tengertől, valószínűleg a gyenge látótávolság ellenére is tudnánk értékelni egy hasonló helyet.

forrás: www.utazaselott.hu