Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kenya
2000. december 07.

A világnak kevés tája kínál több természeti csodát, mint Kenya. Itt szabadon élnek mindazok a vadállatok, amelyekkel leginkább csak a tévében (és újabban egyre gyakrabban a sajtóban is) találkozhatunk. Sok évtizeden át ez a táj az európaiak vadászparadicsoma volt. Mára már az emberek megértették, hogy a fényképezőgéppel történő vadászathoz legalább annyi ügyességre van szükség, mint a fegyvereshez. Csak az orvvadászokat nehéz megfékezni.

Az első kenyai látogatás csodálatos és emlékezetes lehet, mivel az ország természeti látványosságokban gazdag, éghajlata változatos. Meglehet, ma már nem az a nagyszerű vadon, amilyen az ötvenes években volt, amikor még a rezervátumokon kívül is vadak hatalmas csordái legelésztek. Kenya egyik legfőbb gondja a magas születési arányból származó óriási népszaporulat; emberek tömegei költöznek a városokba, és a hajdan egyszerű, szerény falvak valóságos urbanizált agglomerációkká duzzadtak. A hagyományos kenyai falusi-törzsi életmód alig egy évszázad leforgása alatt kifinomultan fejlett, modern kavargássá alakult át, maga Nairobi pedig peremvidéki településből modern, nyüzsgő, vonzó világvárossá változott. A főutcáján valaha vadakat űző, trópusi sisakos vadászok ma már a régmúlt legendái közé tartoznak. 

Olyan írók, mint a Volt egy farmom Afrikában szerzője, Karen Blixen, közeli betekintést nyújtanak az első európai telepesek által megismert Kenya hajdani életébe. Gazdag kereskedelmi lehetőségeinél és kedvező éghajlatánál fogva Kelet-Afrika szokatlanul vonzó paradicsom volt az európaiak számára a maga fejletlenségében és bőséges természeti kincseivel. Bár az akkori időkhöz képest Kenya óriási változáson ment keresztül, huszonnyolcmilliós népességétől függetlenül még ma is hatalmas és jórészt üres ország. Tekintélyes része érintetlen vadon, tájainak végtelen változatossága a forró, trópusi partvidéktől a hűvös, magas hegyvidéki területekig terjed. (Az itteni, az Egyenlítőhöz ilyen közeli hófödte hegycsúcsokról szóló első beszámolók egyenesen hihetetlennek tűntek a múlt századi emberek szemében. ) A legtöbb afrikai országtól eltérően Kenya egyszerre kínálja látogatóinak a két legvonzóbb lehetőséget: a változatos vadvilágot és az Indiaióceán partvidékének üdülőparadicsomát. A nevezetes vadasparkokban tett kirándulás (ma már viszonylagos) megpróbáltatásai után - hiszen a legtöbb szervezett szafarinak mintegy jelszava a fényűző kényelem - úszkálhatunk és búvárkodhatunk a Mombasa közelében lévő tengeri üdülőhelyeken, amelyekhez kitűnő vasúti összeköttetés szolgál Nairobiból. Ez a kirándulás rendszerint hozzátartozik az ajánlott komplex programokhoz.

A fejlődőben lévő afrikai országok közül Kenya az egyik legdinamikusabb, ahol igen nagy figyelmet fordítanak az emberek kényelmére. Kenyában a lehetséges kalandok csodálatos keveréke áll rendelkezésünkre: lenyűgözően gazdag a vadvilág, emiatt szinte teljesen más világban érezhetjük magunkat, a nélkül hogy a körülmények elszigetelnének bennünket a valóságtól. A legkorszerűbbektől a legegyszerűbbekig terjedő szállodák igazi afrikai légkört árasztanak, a kenyaiak vendégszeretete és udvariassága pedig párját ritkítja. Mosolyuk és szívélyességük nagyban hozzájárul e nagyszerű és csodálatosan szép ország részéről megnyilvánuló meleg fogadtatáshoz.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Kenya