Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Finiséhez érkezett az amerikai-magyar vízummentességi megállapodás
2008. szeptember 06.

Szeptember 4-én Patricia Gonzalez, az amerikai nagykövetség kereskedelmi tanácsosa a magyar turisztikai szakemberek számára tartott fogadást, amelyen April H. Foley nagykövetasszony is megjelent, aki üdvözlő beszédében a magyar kiutazó forgalom dinamizmusáról beszélt: a magyar turisták száma tavaly meghaladta a 40 ezret.

A vízummentességgel kapcsolatosan az amerikai pénzügyi év befejezése, vagyis szeptember 30-a a kulcsdátum, amikor is végre megtudjuk, hogy hogyan alakult a magyar állampolgárok vízumkérelmeinek visszautasítási aránya. Amennyiben az elutasítottak arányát sikerül 10% alá tornázni, a vízummentesség legfontosabb kritériuma teljesül. A kétoldalú biztonságpolitikai tárgyalások is a végéhez közelednek és jelenleg az utolsó megállapodáson dolgoznak.

Thomas Ramsey főkonzul szerint a tavalyi 10,3%-os adat és az évek óta csökkenő tendencia alapján jogosan lehetünk optimisták. A szakember kiemelte, hogy a mentesség minden turistára és üzleti utazóra vonatkozik majd, akik 90 napnál rövidebb ideig tartózkodnak az országban, azonban a diákoknak, a munkavállalóknak, a fellépő előadóművészeknek és az újságíróknak ezután is vízum szükséges. Továbbá kizárólag az új EU útlevéllel rendelkezők felelnek meg a biztonsági kritériumoknak, így akik régi okmánnyal rendelkeznek, azok továbbra is csak vízummal léphetnek az USA területére. Az utazási engedélyt a web-alapú "Electronic System for Travel Authorization"-on keresztül kell majd megkérni.

Ha a kérelmező zöld jelzést kap, utazhat; ha sárgát, egy személyes interjún kell a nagykövetségen részt vennie. Az elektronikai rendszer próbaüzeme már folyik. Konkrét dátumokról most sem esett szó, de a nagykövetasszony megerősítette, hogy még Bush elnöksége alatt szeretnék a vízummentességi megállapodást tető alá hozni.

forrás: www.turizmusonline.hu