Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Moszkva, a világ legdrágább városa
2008. augusztus 08.

A brit Mercer tanácsadó iroda a legdrágább városok listájáról adott ki egy tanulmányt. A megélhetési költségekről szóló jelentés 143 várost vizsgált és körülbelül 200 szempont alapján hasonlította össze az országokat, többek között a közlekedésre, élelmiszerekre, öltözködésre, ingatlanok vásárlásra, háztartási cikkekre valamint a szórakozásra kiadott költségei alapján. A kutatás azzal a céllal készült, hogy segítséget nyújtson különböző szervezeteknek, arra az esetre, ha munkatársaik, alkalmazottjaik kiküldetését szervezik, mennyi támogatást kell nyújtaniuk, mennyi költséggel számoljanak.

Az idei kutatás eredményére nagy hatással volt egyrészről az amerikai dollár árfolyamának gyengülése, másrészről az Euro és további árfolyamok erősödése. Mivel a dollár árfolyama gyengül így az Amerikába érkező külföldiek részére olcsóbbá vált a megélhetés kint tartózkodásuk alatt. Ez egyre több és több üzletembert vonzhat az amerikai üzleti negyedekbe, ugyanakkor a külföldi vállalatok számára az amerikai alkalmazottak egyre többe kerülnek.

A kutatás eredményei az alábbiak lettek: a világ legdrágább városa Moszkva, ahol egy csésze kávé 6,60 dollárba kerül. A város tele van milliomossal de egy átlagos moszkvai kevesebb mint 12.000 dollárt keres évente. Az orosz állampolgárok közül többen bevásárló utakat szerveznek Amerikába, hiszen az ottani árak jobban megfelelnek a pénztárcájuknak.

Még a szállásárak is emelkedtek
A legdrágább városok túlnyomórészt Európában vannak, mint ahogy ez kitűnik a top 10-es listáról is.

1. Moszkva
2. Tokió
3. London
4. Oslo
5. Szöul
6. Hong Kong
7. Koppenhága
8. Genf
9. Zürich
10. Milánó

Észak–Amerikában New York a legdrágább város, amely a 22. helyet jelenti a vizsgált városok tekintetében. Az elmúlt egymást követő 6 évben a legolcsóbb város Paraguay fővárosa, Asunción volt.

forrás: www.nagyutazas.hu